Warmtenet Sittard – Geleen

Foto van casus

In de gemeente Sittard-Geleen heeft Ennatuurlijk twee warmtenetten: Hoogveld en Het Groene Net, waarvan Ennatuurlijk medeaandeelhouder is naast de gemeente. Beide warmtenetten (ook wel stadsverwarming genoemend) leveren duurzamere warmte – en soms ook koude – aan zo’n 1300 woningen en 25 zakelijke klanten.

Warmte uit de regio voor de regio

Warmte uit de regio voor de regio! Precies waar Sittard-Geleen, Beek en Stein goed in zijn. De Provincie Limburg biedt hulp in de ontwikkeling van Het Groene Net en ziet dit als een katalysator in de energietransitie naar het aardgasvrij maken van woningen en kantoren.

Het Groene Net

Het Groene Net in Sittard-Geleen zet zich actief in voor duurzaamheid. Met 73% van de warmte afkomstig van de Biomassa Energiecentrale Sittard (BES) en de rest aangevuld door gasketels in Hoogveld, functioneert het Groene Net als een belangrijke duurzame warmtevoorziening. Warmtenet Hoogveld draagt ook bij, met ongeveer 98% van de warmte afkomstig van de BES en 2% van gasketels in het ketelhuis in Hoogveld, die tevens dienen als piek- en back-upvoorziening.

Een duurzame toekomst

Het Groene Net zet zich in voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving door het uitbreiden van het warmtenet op verschillende locaties. In de wijk Limbrichterveld, waar de gemeente ongeveer 500 woningen gasvrij wil maken als onderdeel van de ‘proeftuin aardgasvrije wijken’, wordt onderzocht of aansluiting op het warmtenet haalbaar is. De regio die vroeger bekend stond om zijn steenkoolproductie, heeft nu de kans om een voortrekkersrol te vervullen in duurzaamheid. De gemeente Sittard-Geleen, samen met 11 andere gemeenten, onderzoekt de mogelijkheid om de restwarmte van het enorme industriecomplex Chemelot (het voormalige DSM-terrein) te benutten voor het aardgasvrij maken van woningen en bedrijven in heel Zuid-Limburg.

Toekomstproof

Woningbezitters moeten ook een aantrekkelijke optie hebben om over te stappen van gas naar warmte. Dankzij subsidie van het Programma Aardgasvrije Wijken wordt onderzocht hoe bewoners van Limbrichterveld Noord hun woningen op een kostenefficiënte manier toekomstbestendig kunnen maken. In een proefwoning demonstreren we hoe eenvoudig het is om de woning aan te sluiten op Het Groene Net.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet Het groene net wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 5,5 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 53 kg CO2 per GJ (91%).

Gerelateerd aan Warmtenet Sittard – Geleen