Warmtesysteem Noord Rotterdam

Foto van casus

Het warmtenet van Eneco in Rotterdam loopt aan de noordkant van de Maas, inclusief Capelle aan den IJssel.

Warmtenet van Eneco in Rotterdam (Noord)

Er zijn ongeveer 50.000 aansluitingen aan dit netwerk met name door warmte uit de afvalenergiecentrale AVR Rozenburg gevoed wordt. Ook de RoCa-centrale levert warmte aan het warmtenet. Deze wordt voornamelijk ingezet voor de pieklast.

Warmterotonde Zuid-Holland

In de toekomst wordt het warmtenet van Rotterdam naar verwachting verder uitgebreid in het kader van het regionale project “Warmterotonde Zuid-Holland”. Dit project beoogd de realisatie van een ringnet van leidingen die warmtebronnen in de Rotterdamse haven verbindt met afnemers zoals de glastuinbouw in het Westland, maar eveneens woningen en utiliteitsbouw in Zuid-Holland. Vijf partijen te noemen Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, Provincie Zuid-Holland, Eneco en Warmtebedrijf Rotterdam, hebben hiervoor een intentieverklaring getekend en werken hier samen aan, onder de naam Warmtealliantie Zuid-Holland. De warmtenetten in de steden Rotterdam, Den Haag, Delft, Leiden en Dordrecht kunnen aan elkaar worden gekoppeld tot een groot warmtenet waarop diverse duurzame en industriële restwarmtebronnen worden aangesloten. Nu leveren de AVR, en sinds 2018 ook de raffinaderij van Shell Pernis, warmte aan het warmtenet, maar in de toekomst kunnen ook andere bedrijven in het Rotterdamse havengebied restwarmte gaan leveren.

Aanbod aardgasvrij

In een deel van de gebiedsaanpak aardgasvrij in Bospolder-Tussendijken hebben woningeigenaren een financieel aanbod ontvangen van de gemeente Rotterdam om over te stappen op stadsverwarming. Dit aanbod stelt eigenaar-bewoners in staat om hun woning binnen het gebied tussen Schiedamseweg, Mathenesserweg, Grote Visserijstraat, Rösener Manzstraat en Jan Kruijfstraat aan te sluiten op stadsverwarming voor een bedrag van €1500, inclusief 21% BTW.

Meer dan aardgasvrij

Het streven naar aardgasvrijheid omvat een bredere visie die gericht is op het verbeteren van de leefbaarheid van de wijk. De gemeente, Havensteder en Eneco werken samen met betrokken bewoners en initiatieven om sociaal-maatschappelijke meerwaarde te creëren in Bospolder-Tussendijken. Dit initiatief sluit aan bij het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028, dat tot doel heeft om samen met bewoners en ondernemers de sociale index van de wijk binnen tien jaar naar het stedelijk gemiddelde te brengen. Bospolder-Tussendijken scoort momenteel lager op sociaal vlak dan andere delen van Rotterdam. Bewoners hebben bijvoorbeeld minder vaak een diploma, vaker te maken met schulden en ervaren over het algemeen een lagere kwaliteit van leven dan inwoners van andere wijken in Rotterdam. Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028 richt zich op thema’s als zorg, werk, energie en de buitenruimte om deze situatie te verbeteren.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 17,6 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 40,9 kg CO2 per GJ (70%).

Gerelateerd aan Warmtesysteem Noord Rotterdam