WKO Papendal

Foto van casus

De ambitie van sportcentrum Papendal is om het meest duurzame en energiezuinige sportcentrum van Nederland te zijn en blijven, maar ook op Europees niveau voorloper te zijn. In samenwerking met Eneco worden duurzame ontwikkelingen bij Papendal gerealiseerd. Doordat partijen constant in gesprek zijn is het gelukt nieuwe innovatieve manieren te vinden om Papendal te verduurzamen.

Warmte en Koude Opslag installatie

In samenwerking met Eneco heeft Papendal een ‘Warmte en Koude Opslag installatie’ (WKO) aangelegd. Met een WKO installatie wordt bodemenergie gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Het benutten van bodemenergie is een duurzame oplossing waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors teruggedrongen wordt. Inmiddels draaien er 6 grote panden op deze bron waardoor 35% op het gasverbruik wordt bespaard.

In de beginfase van de ontwikkeling van terrein Papendal was het idee om een as te realiseren waar de gebouwen aan verbonden zijn. Met de gedachte om energie te koppelen aan de accommodaties. De WKO is het fundament: een 800 meter lange installatie onder de grond, met aan de buitenzijde twee warme bronnen en in het midden twee koude bronnen. Dat gaf de mogelijkheid om bij elke accommodatie een warmtepomp te plaatsen, om zodoende verantwoord met energie om te gaan. Uiteindelijk zijn alle accommodaties gefaseerd op de WKO aangesloten.

Andere energieoplossingen

Naast het WKO systeem zijn er op Sportcentrum nog andere energieoplossingen Op de daken liggen maar liefst 3424 zonnepanelen met een totaal piekvermogen van 0,98 megawatt. Daarmee wekt het sportcentrum een groot deel van het jaar zijn eigen groene energie op, tot wel twintig procent. Met elektrische laadpalen met gecombineerde stroom van de zonnepanelen en vanuit HollandseWind stroom kunnen bezoekers hun voertuigen opladen. Daarnaast wordt de duurzame stroom uit de zonnepanelen gebruikt voor verlichting. De verlichting op het park gebeurt met LED-verlichting met doppler. Deze zorgt ervoor dat de verlichting alleen aangaat op beweging. Zo worden bezoekers op het terrein ‘gevolgd’ door het licht.

Het resultaat

Het resultaat van de innovatieve energieoplossingen? Een goed en comfortabel binnenklimaat; essentieel voor topsporters. Eneco voorziet bijna het gehele complex van verwarming en koeling met duurzame energie. Daarmee is Papendal een van de meest duurzame sportcentra van Nederland. In het streven van vrijwel alle vastgoedeigenaren naar energieneutraal bouwen, is Papendal een mooi voorbeeld.

Gerelateerd aan WKO Papendal