5.000 Groningse woningen versneld van het aardgas af

Geplaatst op 27-07-2022 door Stichting Warmtenetwerk

5.000 woningen in de Groningse wijken Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel worden versneld van het aardgas afgehaald en aangesloten op het duurzame Groningse warmtenet van WarmteStad. In totaal ontvangen 12 collectieve warmteprojecten van het consortium NieuweWarmteNu! (NWN!) in heel Nederland gezamenlijk 200 miljoen van het Nationaal Groeifonds, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën.

 

Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel zijn de drie wijken die voor 2030 van het aardgas gaan en op het warmtenet worden aangesloten. Al bijna 6000 woningen en gebouwen zijn of worden binnenkort aangesloten. De Groningse wethouder energietransitie Philip Broeksma noemt de bijdrage uit het Nationaal Groeifonds een enorme impuls voor het aardgas vrij maken van deze wijken. “Het aanleggen van de warmteleidingen is kostbaar, dus deze financiële bijdrage helpt ons om het voor alle partijen betaalbaar te houden.”

 

Samenwerking
Het Groningse warmtenet wordt zoveel mogelijk gevoed door lokale en duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte van datacenters. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden rond zonnewarmte. Hierbij wordt intensief de samenwerking met innovatiepartners gezocht, vertelt Dick Takkebos, directeur WarmteStad.“We werken aan een nieuw en toekomstbestendig Gronings energienetwerk, dat doen we samen mét onze omgeving. Denk aan partijen als woningcorporaties, bedrijven, bewoners, onderwijsinstellingen, coöperaties en wijkverenigingen. Daarom is het Nationaal Groeifonds ook een erkenning voor de gezamenlijke weg die we in Groningen zijn ingeslagen.”

 

Fases
Het warmtenetwerk wordt in fases aangelegd. Dit betekent dat naast bedrijven en huurders, ook steeds meer eigenaren van woningen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden aangesloten. Op dit moment zijn dat koopwoningen in De Larix en kunnen bewoners van Selwerd-Zuid nu ook kiezen om over te stappen op het warmtenet.

 

Meer informatie:

Lees ook dit artikel over NieuweWarmteNu!

 

 

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten