Aansluiting warmtenet Kersenboogerd kostenneutraal voor huurders

Geplaatst op 02-12-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Huurders van woningcorporatie Intermaris in de Hoornse wijk Kersenboogerd worden kostenneutraal op een warmtenet van warmtebedrijf HVC aangesloten. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst over het warmtenet Kersenboogerd op 17 november. De bewoners van de wijk werden voorgelicht over de vordering van de werkzaamheden. Op dit warmtenet worden in de komende jaren 1850 woningen van woningcorporatie Intermaris aangesloten.

 

Het warmtenet in deze wijk gaat warmte van 70 graden leveren. Deze warmte wordt via een afleverset en warmtewisselaar in elke woning gebracht voor verwarming en warm tapwater. De aanleg van het warmtenet in de wijk is onderdeel van een breder plan voor wijkverbetering. Het past bovendien bij de ambitie van de gemeente Hoorn om in 2040 als stad klimaatneutraal te zijn. De wijk Kersenboogerd in Hoorn wordt aangesloten op een warmtenet van HVC, dat dit warmtenet ziet als een springplank naar een groter lokaal warmtenet in Hoorn.

 

Beste wijk
Kersenboogerd is in Hoorn de beste wijk om te starten met een warmtenet, blijkt uit de Transitievisie Warmte van de gemeente Hoorn. Omdat het gebied dichtbebouwd is, is het geschikt voor collectieve warmtevoorziening doordat minder ondergrondse structuur nodig is en de warmteverliezen beperkt zijn. Door deze voordelen zijn de maatschappelijke kosten lager. In eerste instantie worden alleen de woningen van woningcorporatie Intermaris aangesloten op het warmtenet.

 

Bijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst van 17 november kregen de bewoners antwoord op hun vragen. Dat de huizen van het gas afgaan, is zeker en daarin hebben de huurders geen stem. De 70 procent toestemming van huurders om in te stemmen met een verandering is hier volgens woningcorporatie Intermaris niet van toepassing. Wel wordt voor de aanpassingen aan de woningen later in het traject nog instemming gevraagd. Hierbij gaat het onder meer om isolatie, vervangen van keuken en badkamer en aanpassingen aan de buitenkant van de woningen. Hierover krijgen de bewoners nog een uitgebreide voorlichting in de vorm van een persoonlijk gesprek over de aanpassingen en de gevolgen van de aansluiting op het warmtenet.

 

Energierekening hetzelfde
Financieel gaat de huurder er niet op achteruit, omdat de energierekening ongeveer hetzelfde blijft. De warmte zal iets goedkoper zijn, elektra misschien iets duurder. De huurder gaat niet meer huur betalen. Daarnaast wordt er nog gewerkt aan een sociaal plan om te zorgen dat elke bewoner een nieuw elektrisch fornuis of kookplaat krijgt. Eventuele nadelen ten gevolge van het beëindigen van het energiecontract worden ook door de woningcorporatie opgevangen.

 

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor werkzaamheden in de straten Patio, Pergola en Prieel zijn al gestart. Deze straten worden in september 2022 als eerste aangesloten. In het derde kwartaal van 2022 moet een tijdelijke op aardgas gestookte warmtecentrale bij de Lageweg gaan draaien. Als alle 1850 woningen in de wijk zijn aangesloten, naar verwachting eind 2025, moet een duurzame bron worden ingezet. Dit wordt of aardwarmte of aquathermie. Bij aquathermie wordt er mogelijk gebruik gemaakt van warmte uit het Markermeer. De centrale voor deze nieuwe duurzame bron wordt waarschijnlijk op een van de industrieterreinen Schelphoek of Hoorn80 geplaatst.

 

Meer informatie:

Kijk de informatiebijeenkomst van de gemeente Hoorn over warmtenet Kersenboogerd terug.

Auteur:
Joop van Vlerken

Lees ook onze andere berichten