Bestaande gebouwen aansluiten op een warmtenet door gemeenten

Geplaatst op 14-04-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Het Expertise Centrum Warmte (ECW) is een kenniscentrum dat gemeenten technisch en economisch  ondersteunt bij de warmtetransitie van woningen en gebouwen in wijken en buurten. Dat doet het ECW onder meer met de Leidraad (met als onderdelen de Startanalyse en de Handreiking voor lokale analyse), factsheets, diverse andere producten en een helpdesk. 

 

Recentelijk heeft het ECW kennis over het aansluiten van bestaande gebouwen op een warmtenet gebundeld. Hierin leest u onder andere meer over de kosten en waar de demarcatie (overgang van warmtebedrijf naar gebouweigenaar) ligt wanneer de warmte wordt geleverd.

 

Nieuwe informatie over demarcatie warmtebedrijf en gebouweigenaar
Om bestaande gebouwen aan te sluiten op een warmtenet voeren het warmtebedrijf en de eigenaar van het gebouw werkzaamheden uit. Over wie wat doet maak je afspraken. Op basis van praktijkvoorbeelden en onderzoek door ECW worden er een aantal mogelijkheden gegeven. Per mogelijkheid leest u de voor- en nadelen en wordt aangegeven hoe de verantwoordelijkheden zijn verdeeld op het moment dat de warmte echt geleverd wordt.

 

De informatie over kosten is uitgebreid
Er zijn nog weinig kosten-kentallen uit de praktijk beschikbaar voor het aansluiten van de bestaande bouw op een warmtenet. Daarom heeft het ECW twee analyses uitgevoerd. Een analyse van een aantal businesscases voor bestaande projecten en een analyse van een aantal begrotingen uit de SAH-regeling. Op basis van deze uitkomsten is de informatie over kosten uitgebreid met:

  • Een indeling van de kosten die komen kijken bij het aansluiten van bestaande gebouwen op een warmtenet.

  • Algemene kosten-kentallen.

Het zijn nog steeds globale kentallen en er zit een grote bandbreedte in. Het is daarom altijd belangrijk om goed uit te zoeken wat de kosten zijn voor een specifiek project binnen uw gemeente.

 

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar de website van het ECW.

Lees ook onze andere berichten