Minister Hermans dient wijziging warmtetarief in bij de Kamer

Geplaatst op 30-08-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) heeft op 28 augustus jl. voorstellen voor wijzigingen in het warmtebesluit ingediend bij de Tweede en Eerste Kamer. Hierin zijn maatregelen opgenomen om de warmtetarieven alvast te dempen, vooruitlopende op de invoering van de Wcw, waarvan de invoering nog wel even kan duren, aldus Energeia. De onlangs ingediende maatregelen zullen naar verwachting op 1 januari 2025 van kracht worden.

 

Momenteel zijn de maximumtarieven voor warmtelevering gekoppeld aan de gastarieven, volgens het ‘niet-meer-dan-anders-principe’, dat stelt dat warmtegebruikers niet meer mogen betalen dan huishoudens met een gasaansluiting. Met de aankomende Wet collectieve warmte (Wcw) zal deze koppeling op termijn verdwijnen, maar de invoering daarvan laat nog op zich wachten. Daarom neemt het kabinet nu al maatregelen om de tarieven te dempen.

Er zijn drie belangrijke wijzigingen in de berekening van de maximale warmtetarieven voorgesteld, die jaarlijks door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) worden berekend:

  1. De jaarlijkse verhoging van de energiebelasting op aardgas wordt niet langer meegenomen in de berekening van de warmtetarieven

  1. De ACM neemt de kosten voor CV-onderhoud mee in de berekening. Hiervoor zal een gunstigere referentie worden gebruikt.

  2. Er komen drie peilmomenten in plaats van één, om de gemiddelde prijs van aardgas te bepalen. Hierdoor ontstaat er een realistischer beeld van de gemiddelde gasprijs.

 

Voor de maatregelen die per 1 januari 2025 moeten ingaan, is een spoedadvies aangevraagd bij de Raad van State. Tot eind september kunnen de Tweede en Eerste Kamer zich over de voorstellen uitspreken.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de uitgebreide informatie over dit voorstel, kijk dan op de website van de Tweede Kamer. Hier kunt u de kamerstukken inzien.

 

Vervolg Kennissessie Wcw
Op 7 november a.s. organiseert de Programmaraad Wet- en Regelgeving van Stichting Warmtenetwerk het vervolg op de Kennissessie Wcw. Aan het programma wordt nog hard gewerkt, maar deze middag mag u niet missen. Noteer de datum daarom alvast in uw agenda. Meer informatie over de locatie, het programma en hoe u zich kunt aanmelden volgt binnenkort. Houd onze website en onze nieuwsbrief in de gaten!

Lees ook onze andere berichten