NVDE: Groot belang Provinciale Statenverkiezingen

Geplaatst op 10-03-2023 door Stichting Warmtenetwerk

De Provinciale Statenverkiezingen zijn ontzettend belangrijk voor de energietransitie. Immers: als geen andere bestuurslaag kan de provincie helpen bij het op orde maken van netten, het vinden van ruimte voor de opwek van zonne- en windenergie of aardwarmte of het verder uitrollen van laadinfra voor verkeer.

 

Door de dalende energieprijzen dreigt de aandacht voor de omslag naar schone energie wat te verslappen. Maar net als de klimaatcrisis, duurt de oorlog in Oekraïne voort. Met alle onzekerheid over fossiele prijzen van dien. Juist de energietransitie helpt ons aan stabiele en betrouwbare energiebronnen van eigen bodem, ter vervanging van import van fossiele energie.


De aanpak van de stikstofcrisis laat zien waar politieke angst en wispelturigheid om problemen aan te pakken toe kan leiden: stagnatie. Voor de uitvoering van het opwekken van schone energie en het verduurzamen van onze warmtevoorziening is juist een werkbare aanpak ontwikkeld: de Regionale Energie Strategieën. Regio’s hebben keuzeruimte, maar er moet uiteindelijk wel geleverd worden. Het is aan onze sector om te laten zien dat bij de Provinciale Statenverkiezingen heel wat op het spel staat: continuïteit van de afspraken over de regionale uitrol van de energietransitie.

 

De NVDE heeft veel nuttige informatie om deze boodschap verder te verspreiden en te versterken, op een rij gezet. Zo vindt u hieronder het inwerkdossier voor de aanstaande Provinciale Statenleden en een complete serie verkiezingspodcasts.  

 

Luister naar de verkiezingspodcast
In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen organiseert de NVDE vier regionale verkiezingspodcasts. We strijken neer in Den Bosch, Utrecht, Arnhem en Groningen en elke keer komen er drie provincies aan de beurt. Per provincie gaan twee kandidaten met elkaar in gesprek over de energietransitie. Luister hier alle beschikbare verkiezingspodcasts

Groningen, Friesland, Drenthe: 13 maart bij EnTranCe in Groningen
Het Provinciale Verkiezingsdebat op maandag 13 maart van 15:45 – 17:30 bij EnTranCe in Groningen is toegankelijk voor publiek! Ook wordt het debat live uitgezonden. Vind hier de link naar de livestream en informatie over aanmelden

 

NVDE-inwerkdossier voor Provinciale Staten
De NVDE maakte een inwerkdossier over de volle breedte van de energietransitie, voor aanstaande Provinciale Statenleden. Zij krijgen cruciale issues op hun bord, van laadinfra tot windparken, en van het versnellen van vergunningen tot netuitbreiding. Het is een overzichtelijke bijbel van dertig pagina’s geworden. Ook voor u interessant!
Lees hem hier

 

Verkiezingspodcast Utrecht
In deze verkiezingspodcast nemen de Utrechtse lijsttrekkers Mirjam Sterk (r) (CDA) en Huib van Essen (GroenLinks) het tegen elkaar op tijdens een debat over energie- en klimaatvraagstukken. Moeten zonnevelden ook mogelijk zijn op landbouwgrond? Is biomassa onmisbaar voor de energietransitie? Hoe brengen we meer balans in de verhouding van 90% zonne- en 10% windenergie? “Ik kan het niet verantwoorden aan mijn kinderen dat we zo weinig doen om meer windenergie op te wekken”, zegt Huib. Hoe verschillend staan deze partijen in de strijd tegen klimaatverandering? Ontdek het in deze podcast.

Verkiezingsprogramma CDA Utrecht
Verkiezingsprogramma GroenLinks Utrecht

 

Verkiezingspodcast Noord-Holland
Noord-Hollandse lijsttrekker Jeroen Olthof (PvdA) schijnt in een one-man show zijn licht op extra windmolens in Noord-Holland, om ervoor te zorgen dat we van het Russisch gas af kunnen komen. En op Tata Steel: heeft het staalbedrijf een toekomst in Nederland? Hij bespreekt het met NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Benieuwd hoe hij hierin staat? Luister dan de aflevering hier.

Verkiezingsprogramma PvdA Noord-Holland

 

Verkiezingspodcast Zuid-Holland
Jeanette Baljeu (VVD) en Laura Neijenhuis (D66) uit Zuid-Holland gaan tijdens deze podcast in debat over meerdere energie- en klimaatvraagstukken. Het stimuleren van elektrisch rijden, de verkorting van vergunningsprocedures en de rol van de provincie hierin passeren de revue. “Het wordt heel moeilijk ruimte in het Groene Hart te vinden voor windmolens”, merkt Jeanet Baljeu op. Nieuwsgierig geworden? Ontdek het hier.

Verkiezingsprogramma VVD Zuid-Holland
Verkiezingsprogramma D66 Zuid-Holland

 

Verkiezingspodcast Limburg
Provinciale lijsttrekkers Marlou Jenneskens (r) (D66) en Jorge Wolters Gregório (SP) discussiëren in deze podcast over verschillende energie- en klimaatvraagstukken. Ze gaan niet alleen in debat over Russisch gas en drukte op het stroomnet, maar ook over automatische vergunningen en Maastricht-Aachen Airport. Benieuwd hoe zij hierin staan? Luister dan hier naar de podcast.

Verkiezingsprogramma D66 Limburg
Verkiezingsprogramma SP Limburg

 

Verkiezingspodcast Zeeland
Inez Flameling (r) (PvdA/GroenLinks) en Jeffrey Oudeman (CDA) gaan tijdens deze podcast in debat over tal van energie- en klimaatvraagstukken. Aangrijpende onderwerpen als kerncentrales, het uittrekken van geld voor woningisolatie en investeren in zonnepanelen passeren de revue. Hoe verschillend staan deze partijen in de strijd tegen klimaatverandering? Genoeg voor vuurwerk, dat is zeker. Ontdek het in deze podcast.

Verkiezingsprogramma CDA Zeeland
Verkiezingsprogramma PvdA/GroenLinks Zeeland

 

Verkiezingspodcast Noord-Brabant 
In deze verkiezingspodcast nemen de lijsttrekker Brabantse Jade van der Linden (r) (GroenLinks) en gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD) het tegen elkaar op tijdens een debat over energie- en klimaatvraagstukken. Aan de hand van meerdere stellingen gaan zij met elkaar in discussie over polariserende onderwerpen. Ben je benieuwd naar hun meningen over Russisch gas, mestvergisting en netcongestie? En of Van Gruijthuijsen het warm krijgt van de linkse wolk? Luister de aflevering hier.

Verkiezingsprogramma VVD Noord-Brabant
Verkiezingsprogramma GroenLinks Noord-Brabant

 

Verkiezingspodcast Gelderland
Gelderse provinciale lijsttrekkers Stan Hellegers (l) (D66) en Rik Loeters (BBB) discussiëren in deze podcast over verschillende energie- en klimaatvraagstukken. Ze gaan in een verhit debat het gesprek aan over Gelderse windmolens, kernenergie, het stikstofprobleem en zelfs Gronings gas komt voorbij. “Waarom zou je bij een windmolen eisen dat alle omwonenden participeren. Dat is bij een varkensstal toch ook niet?” vraagt Hellegers zich af. Benieuwd naar het antwoord van Loeters? Luister snel!

Verkiezingsprogramma D66 Gelderland
Verkiezingsprogramma BBB Gelderland

 

Verkiezingspodcast Flevoland
In deze verkiezingspodcast nemen de Flevolandse lijsttrekkers Martin Minnema (r) (GroenLinks) en Henri van Ulsen (VVD) het tegen elkaar op tijdens een debat over energie- en klimaatvraagstukken. Aan de hand van meerdere stellingen gaan zij met elkaar in discussie over polariserende onderwerpen. Zo zijn ze het niet eens over het gebruik van landbouwgrond voor zon in Flevoland. Van Ulsen wil er niet aan, maar Minnema snapt die ‘heiligverklaring’ niet. Ben je benieuwd naar hun argumenten? Luister de aflevering hier.

Verkiezingsprogramma GroenLinks Flevoland
Verkiezingsprogramma VVD Flevoland

 

Verkiezingspodcast Overijssel
Peter Hermans (r) (PvdA) en Sybren Stelpstra (CU) uit Overijssel gaan tijdens deze podcast in debat over meerdere energie- en klimaatvraagstukken. Interessante onderwerpen als drukte op het stroomnet en vergunningen voor energieprojecten passeren de revue. Hoe verschillend staan deze partijen in de strijd tegen klimaatverandering? Ontdek het in deze podcast.

Verkiezingsprogramma PVDA Overijssel
Verkiezingsprogramma ChristenUnie Overijssel

 

Afko’s en jargon in de Energietransititie 
Er wordt veel geschreven over de energietransitie, en helaas niet altijd in voor iedereen begrijpelijke woorden en termen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van afkortingen en jargon die gebruikt worden. Met deze lijst hebben we niet het doel volledig of uitputtend te zijn.
Lees meer

Auteur:
Olof van der Gaag (NVDE)

Lees ook onze andere berichten