Overname Omons en BackHoom door InEnergie

Geplaatst op 10-11-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Groep InEnergie neemt Omons en BackHoom over. Participatieplatform Omons en dataplatform BackHoom, die door netwerkbedrijf Alliander werden ontwikkeld, zullen door InEnergie verder worden doorontwikkeld om de energietransitie in Nederland te versnellen.

 

De activiteiten van Omons en BackHoom werden in 2020 door onder meer gewijzigde wetgeving door Alliander stopgezet. Het netwerkbedrijf zocht daarom naar een andere aandeelhouder. Door de betrokkenheid en het enthousiasme van de oprichters van de platforms ten aanzien van Groep InEnergie als nieuwe eigenaar, heeft Alliander besloten de platforms onder te brengen bij InEnergie. Omons is een online participatieplatform voor gemeenten en bewoners die werk willen maken van een toekomstbestendige energievoorziening in een buurt. Omons maakt bewonersparticipatie binnen één platform mogelijk door kennisdeling, sociale interactie en transparante besluitvorming. Hierdoor kunnen gemeenten samen met bewoners gedragen keuzes maken voor de meest haalbare individuele en collectieve alternatieven voor aardgas. Bewoners krijgen op het platform inzicht in welke maatregelen mogelijk zijn om hun huis zelf of met buurtbewoners te verduurzamen en wat dit aan besparingen oplevert.

 

Dataplatform BackHoom
Het duurzame dataplatform BackHoom, dat wordt ondergebracht bij softwaretak InSignal, biedt realtime inzicht in het verduurzamingspotentieel van alle woningen en gebouwen in Nederland. Door open databronnen op slimme wijze te combineren en te analyseren wordt het bespaarlandschap van woningen en gebouwen helder. Zo geeft het dataplatform gedetailleerde informatie over de kenmerken van elke woning in Nederland. Deze uitkomsten kunnen worden gebruikt om te bepalen wat de bespaarpotentie per woning, wijk of gemeente is en wordt het mogelijk om zoveel mogelijk woningen en gebouwen zo snel mogelijk te verduurzamen. “Het platform Omons is een prachtig platform voor bewoners en gemeenten om meer te weten te komen over duurzame oplossingen. Door BackHoom zorgen we ervoor dat de nieuwste data beschikbaar wordt. De overname past bij de visie van onze groep om producten voor de energiemarkt te ontwikkelen en de energietransitie in Nederland te versnellen. We helpen graag om van Omons weer een open source platform te maken waar bewoners en gemeenten terecht kunnen om te zien hoe hun huis of wijk het best verduurzaamd kan worden”, aldus Martin Marquering van InEnergie.

Auteur:
Persbericht InEnergie

Lees ook onze andere berichten