PBL: Burgers positief over aardgasvrij, maar sceptisch over klimaatbeleid

Geplaatst op 27-08-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Nederlanders vinden overstappen naar aardgasvrije verwarming een goed idee. Klimaatverandering en energieonafhankelijkheid zijn hierbij de belangrijkste drijfveren. Burgers noemen zowel warmtepompen als warmtenetten aanvaardbare opties. Maar ze zijn sceptisch over de overheidsplannen die aardgasvrije wijken moeten realiseren. Dat blijkt uit het rapport ‘Aardgasvrij: een goed idee, maar …’, dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde op 27 augustus.

 

Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent van de burgers minder afhankelijk wil zijn van andere landen voor energie. 76 procent van de burgers vindt klimaatverandering een belangrijk probleem. De meeste burgers denken dat het aardgasvrij maken van woningen helpt tegen klimaatverandering en om minder afhankelijk te worden van energie uit andere landen. Maar ze zijn ook sceptisch over het gevoerde klimaatbeleid. Dit heeft te maken met het lage vertrouwen in de overheid als het gaat om klimaat. Daarnaast geven burgers aan dat betaalbaarheid en een eerlijke verdeling van de kosten cruciaal zijn voor de aanvaardbaarheid van wijkplannen.

 

Meedenken over plannen
Burgers willen graag meedenken over aardgasvrije plannen en willen graag eerlijke informatie krijgen over de mogelijkheden en onzekerheden. Als wijkplannen niet betaalbaar en eerlijk gevonden worden, geeft dertig tot vijftig procent van de burgers aan te gaan protesteren. Als ook andere keuzes in het wijkplan, zoals rondom participatie en informatie, niet overeenkomen met wat burgers legitiem vinden, kan de protestintentie oplopen tot ongeveer 65 tot 85 procent. Dat laat zien dat beleidskeuzes veel invloed hebben op de ervaren legitimiteit van het aardgasvrijbeleid. Ondanks de scepsis over het klimaatbeleid, verwachten burgers dat de overheid de regie neemt, de burger voldoende ontzorgt en de kosten eerlijk verdeelt.

 

Meer informatie:

Ga naar de website van PBL voor meer informatie en het downloaden van het rapport (pdf).

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten