Persbericht: Extra subsidieronde Nieuwe Warmte Nu

Geplaatst op 12-08-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Stichting Nieuwe Warmte Nu (NWN) heeft – vanwege het voortijdig beëindigen van één van de projecten – financiële middelen beschikbaar om extra projecten te ondersteunen. In overleg met het Nationaal Groeifonds en het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen het ministerie van Economische Zaken) is besloten deze middelen te gebruiken om innovaties in de warmtetransitie te stimuleren. Zowel technische, als financiële, organisatorische en sociaal-maatschappelijke innovaties komen in aanmerking voor de subsidie, evenals combinaties hiervan.

 

Doel van de subsidie
NWN heeft als doel een vliegwieleffect te creëren voor de realisatie van duurzame collectieve warmtesystemen. Dat doen we door projecten in de bestaande bouw en glastuinbouw te ondersteunen bij het (sneller) realiseren van de warmtesystemen, het demonstreren van ‘marktrijpe’ innovaties en het uitvoeren van een leer- en ontwikkelprogramma om standaarden te ontwikkelen en kennis te delen met toekomstige projecten.

De subsidie die nu beschikbaar komt, is voor innovatieprojecten die bijdragen aan dit vliegwieleffect. De innovaties moeten leiden tot verbetering van de efficiëntie en/of versnelling van de realisatie van collectieve warmtesystemen. Dat kan bijvoorbeeld door het toepassen van de innovatie in bestaande warmtenetten, in één van de vliegwielprojecten van Nieuwe Warmte Nu of in een project dat subsidie vanuit de Warmtenetten Investeringssubsidie (de WIS-regeling) heeft ontvangen of aangevraagd.

 

Randvoorwaarden en selectiecriteria
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten de innovatieprojecten in elk geval aan de onderstaande randvoorwaarden voldoen. Enkele van deze voorwaarden zijn in een aangescherpte vorm toegevoegd aan de lijst van selectiecriteria.

 

Randvoorwaarden 
De innovaties die wij zoeken:

  • Verbeteren de efficiëntie en/of duurzaamheid van collectieve warmtesystemen. Bijvoorbeeld door het vergroten van de delta T (dat is de waarde die het temperatuurverschil aangeeft tussen het water dat in het centrale verwarmingssysteem circuleert en de kamertemperatuur), het verduurzamen van de piekvoorzieningen en het inzetten van bijvoorbeeld warmteopslag om de inzet van piekcentrales (die fossiele bronnen gebruiken) te verminderen.

  • Zorgen voor snellere realisatie en/of een hogere acceptatiegraad van collectieve warmtesystemen. Bijvoorbeeld door het uitwisselen van warmte tussen warmtesystemen, het efficiënter organiseren van werkzaamheden, of door te voorzien in hulpmiddelen die zorgen voor een betere planning.

  • Komen niet in aanmerking voor andere bestaande subsidieregelingen, zoals de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie subsidie (MOOI), Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie subsidie (DEI+) of Hernieuwbare Energie (HER+) subsidie. Enkele handvatten om te toetsen of de innovatie niet voor andere bestaande subsidieregelingen in aanmerking komt, worden eind augustus in dit bericht aangevuld.

  • Zijn na afronding van het project klaar om op de markt te worden gebracht. Innovaties moeten bij aanvang van het project minimaal Technology Readiness Level (TRL) 7 of Societal Readiness Level (SRL) 7 hebben1. Vanwege deze eis worden alleen activiteiten in de categorieën ‘Experimentele ontwikkeling’ en ‘Demonstratie’ gesubsidieerd.

  • Worden voor het grootste deel door andere partijen dan onderzoeksinstellingen uitgevoerd2.

  • Zijn potentieel schaalbaar en/of herhaalbaar.

  • Zijn uiterlijk eind 2027 afgerond.

  • Vragen – vanwege het beoogde vliegwieleffect – een minimale subsidie van 2 miljoen euro aan.

 

Selectiecriteria
Een selectie wordt gemaakt aan de hand van de volgende criteria:

  • De mate van verbetering van de efficiëntie en/of duurzaamheid van collectieve warmtesystemen. Bij voorkeur wordt dit uitgedrukt in een percentage ten opzichte van bestaande systemen.

  • De mate van versnelling in realisatie en/of verbetering in acceptatie van collectieve warmtesystemen. Bij voorkeur wordt dit uitgedrukt in verbetering ten opzichte van bestaande (in ontwikkeling zijnde) systemen.

  • De mate van potentiële schaal- of herhaalbaarheid van de toepassing.

  • Ervaring van de projectpartners in het ontwikkelen van innovaties en/of in de techniek of type activiteiten van deze innovatie en bij voorkeur ook in de toepassing daarvan.

  • De mate van betrokkenheid van de eindgebruiker(s) bij de voorgestelde innovatie. Via bijvoorbeeld een intentieovereenkomst is aantoonbaar dat de innovatie bij een succesvolle demonstratie wordt toegepast in volgende projecten.

  • Financiële bijdrage van de projectpartners en van potentiële klanten/gebruikers van de innovatie, uitgedrukt als percentage van de totale investering.

 

Subsidie aanvragen
De subsidie kan worden aangevraagd door het volgende te mailen naar Frits Verheij, via frits.verheij@nwn.nu onder vermelding van ‘Innovatievoorstel NWN’:

 

Planning

  • Tot 4 oktober: gelegenheid voor de penvoerder van het innovatievoorstel om het innovatieproject te bespreken met/te toetsen bij (leden van) het programmateam van NWN. Er volgt dan een persoonlijk advies.

  • 14 oktober om 17:00 uur: deadline voor het aanvragen van de subsidie.

  • Oktober/ begin november: analyse van de aanmeldingen en beoordeling door een onafhankelijke selectiecommissie.

  • November: na advies van de selectiecommissie besluit het bestuur van NWN welke voorstellen zijn geselecteerd.

  • Tweede helft november: het programmateam van NWN informeert alle subsidieaanvragers over de selectie.

  • 31 januari 2025: deadline inleveren subsidieaanvraag bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

    Als uw voorstel wordt geselecteerd, volgt een aanvraagprocedure voor subsidie bij RVO. Een groot deel van het aangeleverde projectplan bij NWN is hiervoor herbruikbaar. RVO beoordeelt de projectplannen op doelmatigheid en rechtmatigheid, zoals staatssteun. Pas na goedkeuring door RVO is de subsidie definitief. Gemaakte kosten vóór indiening van de aanvraag bij RVO komen niet voor subsidie in aanmerking.

  • Februari/maart/april 2025: RVO beoordeelt de subsidieaanvragen en doorloopt het proces tot en met het opstellen van de subsidiebeschikking met de aanvragers.

 

Vragen?
Neem contact op met Frits Verheij – Programmamanager innovaties Nieuwe Warmte Nu.
Dat kan via: frits.verheij@nwn.nu (vakantie t/m 24 augustus).

 

Auteur: persbericht Nieuwe Warmte Nu

 

  1. TRL en SRL lopen van 1 t/m 9, zie ook uitleg van RVO respectievelijk EU innovatiefondsen. 

  2. RVO hanteert bij deze bij deze regeling de definitie van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) voor onderzoeksinstellingen. Onderzoeksinstellingen kunnen in deze regeling maximaal 80% subsidie vragen, andere partijen 25-30% (+ eventuele opslag). Van de totale gevraagde subsidie is per voorstel maximaal 50% bestemd voor onderzoeksinstellingen.

  3. We zijn ons ervan bewust dat de informatie die u bij de aanvraag verstrekt concurrentiegevoelig kan zijn. Stichting NWN is met de leden van de beoordelingscommissie overeengekomen dat alle aangeleverde informatie alleen wordt gebruikt voor de beoordeling en niet zonder uitdrukkelijke toestemming buiten deze commissie wordt verspreid of voor andere doelen wordt gebruikt. 

Lees ook onze andere berichten