Spannende finale Urban Energy Challenge 2021!

Geplaatst op 15-12-2021 door Stichting Warmtenetwerk

De spanning was hoog afgelopen vrijdag tijdens de finale van de Urban Energy Challenge 2021, georganiseerd in opdracht van Jong Warmtenetwerk! De 8 teams werkten de afgelopen weken aan innovatieve oplossingen voor warmtevraagstukken van Vattenfall, Gemeente Amsterdam, Enpuls en Gemeente Rotterdam. Tijdens de laatste puntentelling werd duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Tenslotte kreeg een team van de Gemeente Rotterdam de meeste punten en won daarmee de titel voor het meest veelbelovende idee van de Urban Energy Challenge van 2021.

 

In de afgelopen 6 weken gingen 32 studenten, young professionals en recent afgestudeerden in teams aan de slag met warmte vraagstukken van 2 bedrijven en 2 gemeentes. Ondersteund door trainingen en workshops gingen zij het creatieve proces aan om tot innovatieve oplossingen te komen. En dat is gelukt!

 

8 creatieve oplossingen
Het was een spannende dag voor de deelnemers. Vanaf 2 uur ’s middags presenteerden de teams hun oplossingen aan álle andere deelnemers en de vertegenwoordigers van de 4 organisaties – ook wel de jury. Elk team had 7 minuten om hun bedachte oplossing uit de doeken te doen. Sportwedstrijden om aandacht te vragen voor de warmtetransitie, verschillende sociale campagnes: het creativiteitsgehalte was hoog. Vervolgens kreeg de jury 5 minuten om verduidelijkende vragen te stellen en de oplossingen nog beter te begrijpen. Na de presentaties kozen de vertegenwoordigers per organisatie één team uit als het meest veelbelovende. Deze vier teams werden vervolgens door de jury beoordeeld op basis van de presentatie, haalbaarheid en innovatie.

 

Tot het laatste moment spannend
Elke organisatie mocht 3, 4 en 5 punten toekennen: behalve aan het eigen team. Maar omdat FAM&co en Green Generation Team daarmee op een gelijk puntenaantal kwamen, was de strijd nog niet gestreden. Een stemming voor het gehele publiek moest aan de spannende ontknoping te pas komen. Uiteindelijk won Green Generation Team met hun idee voor Gemeente Rotterdam. Zij bedachten een manier om vernevelingssystemen toe te passen om de stad te koelen, om daarmee de stijgende energievraag voor verkoeling te verminderen.

 

Aan de slag met deze ideeën
Ook dit jaar viel weer op hoe bruikbaar de ideeën zijn. Misschien zelfs niet alleen voor de organisatie waar de oplossing voor bedoeld is: “De ideeën zijn echt innovatief, en ik kijk ook naar de oplossingen voor de andere organisaties”, aldus Frank Sorée van Enpuls. “Misschien kan er wel kruisbestuiving plaatsvinden”. Ook Casper Jansen van Vattenfall was te spreken over de kwaliteit van de oplossingen: “We gaan zeker kijken hoe we de ideeën binnen onze organisatie verder kunnen oppakken”. Geweldig om te horen voor de deelnemers aan de Urban Energy Challenge Challenge, die de periode afsluiten met een hoop nieuwe ervaring op zak.

 

Met de Finale komen we aan het eind van de 2e editie van de Urban Energy Challenge. Wil je meer weten over de innovatieve oplossingen van de teams? Sustainable Motion vertelt er graag meer over.  Neem contact op via info@sustainablemotion.nl

 

Bron: Urban Energy Challenge

 

Lees ook onze andere berichten