Start ontwerp warmtenet Venlo

Geplaatst op 02-10-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Gemeente Venlo en Linthorst Energy tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst voor het ontwerp van een warmtenet. Het bedrijf uit Apeldoorn gaat aan de slag met het ontwerpen van het warmtenet voor de wijken Hagerhof-Oost en -West, Sinselveld en Krekelveld. 

 

Dat zijn bestaande wijken uit de jaren 60 met in totaal 3000 woningen, waaronder veel corporatiebezit. Daarnaast sloot de gemeente ook al intentieovereenkomsten met de scholen Fontys, ROC en OGVO, het ziekenhuis VieCuri en ontwikkelaar JPO, die met nieuwbouw bezig is op het voormalig Veilingterrein in Venlo-Zuid. “Dat ontwikkelgebied beslaat enkele honderden woningen. Je kan daar als ontwikkelaar individuele lucht-waterwarmtepompen plaatsen, maar we weten inmiddels dat dat ook geen oplossing is”, zegt Mark Huson, projectleider bij de gemeente Venlo, verwijzend naar de netcongestieproblematiek. 

 

PAW-subsidie
Huson is sinds 2021 betrokken bij de plannen voor het warmtenet. Op moment van zijn aantreden is de transitievisie van de gemeente opgesteld. En is er ook al PAW-subsidie toegekend voor een warmtenet op basis van aquathermie voor de wijk Hagerhof-Oost. De subsidie dekt de onrendabele top. Er ligt ook een door IF Technology en Atriensis uitgewerkte businesscase plus globale projectie van het warmtenet én er is al een beoogde locatie voor de energiecentrale vlak aan de Maas.

Een eerste aanbesteding gaat niet door omdat op dat moment ‘de brief van Jetten’ verschijnt. “De commotie die daardoor ontstond – bij ons, maar ook bij de markt – heeft gezorgd voor een jaar vertraging”, zegt Huson.

In de uiteindelijke uitvraag – gedaan in het najaar van 2023 – voerde de gemeente twee belangrijke wijzigingen door: de concessie gaat niet alleen over Hagerhof-Oost, maar over het al genoemde grotere gebied. Plus: er is door de gemeenteraad opgelegd dat het plan moet leiden tot publiek eigendom binnen tien jaar. “Ik denk dat dit een fijne uitspraak is geweest van de raad. Het is direct helder wat de gemeente wil: eigenaar worden voor minimaal 51%. Dat betekent ook een verplichting om mee te investeren.”

 

Aquathermie of lucht als bron
Of het daadwerkelijk een warmtenet op basis van aquathermie wordt, moet nog blijken. “Linthorst Energy heeft aangegeven dat het voor dit afzetgebied de vraag is of het financieel interessant is. Er is ergens een omslagpunt tot waar het slimmer is om de warmte uit de lucht te halen. Dat gaan we onderzoeken. Uiteindelijk moet de businesscase doorslaggevend zijn voor de beste oplossing.”

Wel duidelijk: het wordt een warmtenet op 70 graden. “We willen dat bewoners niets hoeven te veranderen aan hun afgiftesysteem. Bewoners hebben hun ketel op 70 graden staan, dat weten we op basis van de energielabels en informatie van woningcorporaties.”

Hagerhof-Oost is het beoogde startgebied van het warmtenet, met 2028 als gepland moment waarop de wijk is aangesloten. “Daarvoor hebben we de energiecentrale nodig plus de backbone. Daarmee moeten we al door Hagerhof-West. De grootste tijdsdruk zal daarna liggen bij de nieuwbouw, dus dat is een logische tweede stap. En dan breiden we verder uit.” 

 

Concessieovereenkomst
Gemeente Venlo wil in de eerste helft van 2025 een concessieovereenkomst sluiten. “Als gemeente moeten we nog een stap concreter worden over de wijze van ingroeien. Linthorst Energy gaat zich focussen op de technische en financiële oplossing. Ik focus me op besluitvorming en governance en wat het betekent voor onze organisatie.”

Auteur:
Paul Diersen

Lees ook onze andere berichten