Start Warmtefonds

Geplaatst op 11-02-2020 door Stichting Warmtenetwerk

Het Warmtefonds van de Rijksoverheid is 3 februari van start gegaan en gebruikt hiervoor de structuur, ervaring en expertise van het Nationaal Energiebespaarfonds. Het Warmtefonds is opgenomen in het Klimaatakkoord en is bedoeld voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Met een langjarige lening tegen een aantrekkelijke rente kunnen ze hun woningen verduurzamen.

In het Klimaatakkoord zijn aantrekkelijke, toegankelijke en verantwoorde financieringsmogelijkheden voor alle doelgroepen afgesproken. Het Warmtefonds speelt daarin een belangrijke rol en biedt woningeigenaren en VvE’s mogelijkheden om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor aanpassingen aan de woning voor bijvoorbeeld isolatie, het toepassen van een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet. Het Warmtefonds maakt gebruik van de structuur en ervaring van het Nationaal Energiebespaarfonds en kan daardoor ook gebruik maken van de ruimere mogelijkheden van de Energiebespaarlening.


Verduurzamen
Het Warmtefonds is speciaal bedoeld voor mensen die nu geen toegang hebben tot financiering, maar die wel moeten verduurzamen. De aflossingstermijn voor de Energiebespaarlening was 15 jaar. De termijn is nu verlengd naar 20 jaar. Door de langere looptijd komen de woningeigenaren uit op een lager maandbedrag. Dat kan bijdragen aan de bereidheid om duurzame maatregelen te nemen. Een andere wijziging in de voorwaarden voor de Energiebespaarlening is dat VvE’s al vanaf 8 appartementen gebruik kunnen maken van de VvE Energiebespaarlening. Voorheen kwamen alleen VvE’s met minimaal 10 appartementen in aanmerking voor de lening.


Aantrekkelijke rente
De rentes van de Energiebespaarlening zijn aantrekkelijk: het rentepercentage voor leningen voor particulieren met een looptijd van 15 jaar komt op 1,9% en voor 20 jaar op 2%. Voor VvE’s bedraagt het rentepercentage voor een lening met een looptijd van 15 jaar 2,1% en voor 20 jaar 2,2%. Een woningeigenaar die bijvoorbeeld voor 15.000 euro zijn woning wil verduurzamen, kan voortaan kiezen om de investering in 10, 15 of 20 jaar af te lossen. Bij een looptijd van 20 jaar is in dit voorbeeld het maandbedrag 75,89 euro, bij een looptijd van 15 jaar is dit 95,84 euro en bij 10 jaar is dit 136,02 euro. De maandelijkse kosten vallen bij een langere looptijd dus een stuk lager uit en komen hiermee dichter in de buurt van het bedrag dat woningeigenaren, door de energiebesparende maatregelen, besparen op hun energierekening. Wel zijn de kosten van de lening over de gehele looptijd hoger.


Lokale overheden
Het Nationaal Energiefonds heeft sinds 2014 veel expertise opgebouwd over de Energiebespaarleningen voor particulieren en VvE’s. De Energiebespaarlening is in heel Nederland beschikbaar voor zowel particulieren als VvE’s. Soms dragen lokale overheden financieel bij. Zo bieden de provincie Drenthe en ook de gemeente Leidschendam-Voorburg hun inwoners en VvE’s een extra rentekorting aan van 1% op de Energiebespaarlening. Het maandbedrag neemt hierdoor nog verder af. Het fonds bewees zich de afgelopen jaren met een sterk gegroeide portefeuille met Energiebespaarleningen voor particulieren en is een van de weinige partijen die energiebesparende maatregelen bij VvE’s financiert.

Auteur:
Joop van Vlerken

Lees ook onze andere berichten