Uitnodiging voor het Warmtenetwerk Jaarcongres op 23 mei 2024

Geplaatst op 18-03-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Op 23 mei 2024 vindt het Warmtenetwerk Jaarcongres in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein plaats. U bent van harte uitgenodigd en wij hopen u graag daar te zien! We hebben een interessant programma voor u met relevante onderwerpen die worden behandeld door topsprekers. We blikken terug op 15 jaar Stichting Warmtenetwerk maar kijken vooral vooruit. Tijdens het congres is er tussen de interessante sessies door én tijdens de netwerkborrel voldoende gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken.

 

Het vorige Warmtenetwerk Jaarcongres was met ruim 130 bezoekers weer een mooie editie. Lees het verslag en de presentaties van het Warmtenetwerk Jaarcongres 2023 hier terug. Bekijk de aftermovie voor een sfeerimpressie van een geslaagde, leerzame dag en zorg dat u er in mei óók bij bent!

 

Meld u hier aan


Thema’s

Warmtenetten en netcongestie
Een van de belangrijke thema’s voor de energietransitie is netcongestie. Krijgen we straks nog wel genoeg stroom op de juiste plek? Hoe kunnen warmtenetten bijdragen aan het verminderen van de toenemende stroombehoefte? Op het Jaarcongres gaat het niet alleen over de problemen maar óók over de oplossingen.

Tien punten, één missie
Vanuit een gedeelde visie werken we met de netbeheerders en de NVDE aan een gezamenlijk statement met daarop tien punten voor één missie: collectieve warmte als katalysator voor de energietransitie. Samen smeden we de weg naar een duurzamere toekomst, waar de energietransitie geen obstakel meer vormt maar een uitdaging die we gezamenlijk overwinnen. Tijdens het Jaarcongres zullen wij dit gezamenlijke statement presenteren en ondertekenen.

 

 


Gastsprekers

Jaap van Roekel is partner bij KPMG alwaar hij tevens leiding geeft aan de Energy Natural Resources sectorgroep. In deze rol komt hij veel bij energiebedrijven, overheden, toezichthouders, investeerders en steeds meer bij bedrijven die willen verduurzamen.

Jaap zal de verschillende aspecten van de energietransitie belichten. Zoals de lessen die we kunnen trekken uit de elektronentransitie en hoe deze toe te passen op de moleculentransitie waar we nog aan het begin staan. Tevens zal hij ingaan op de diverse transitie-technologieën en hun rol in het systeem alsook de uitdagingen in de infrastructuur en de maatschappelijke aspecten van de transitie.

Vervolgens zal hij aan de hand van onderzoeken en voorbeelden een aantal bredere thema’s bespreken die hun invloed hebben op de energietransitie, zoals de ontwikkelingen op het gebied van inflatie, supply chains, overheidsuitgaven enzovoort. Maar ook een aantal transitiescenario’s die mooie inzichten geven en tevens de positieve signalen die ook steeds meer te zien zijn in de recente onderzoeken en data.

 

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De NVDE vertegenwoordigt meer dan 1.600 bedrijven en corporaties, die streven naar 100% duurzame energie in 2050. Om dat doel binnen één generatie te bereiken, hebben we een spirit van samenwerking, sterk leiderschap en vastberadenheid in de politiek en in het bedrijfsleven nodig. Er is niet één silver bullet om de energietransitie op te lossen, dus we hebben alle duurzame technieken nodig. Het versnellen van de energietransitie is het belangrijkste doel.

Tijdens zijn presentatie neemt Olof u mee in de voortgang van de energietransitie in relatie tot de klimaatdoelen, onze energie(on)afhankelijkheid en de energierekening. Het belang van een grootschalige wijkaanpak is daarbij groot, met extra inzet voor wijken met meeste energiearmoede.

 

Jeroen Sanders heeft als Chief Transition Officer bij Enexis Groep een sleutelrol in het vormgeven en bouwen van het energiesysteem van de toekomst. Hij zet zich met passie in om innovatieve oplossingen tot realisatie te brengen. Hij benadrukt het belang van synergie tussen verschillende partijen – gemeenten, provincies en marktpartijen – om gezamenlijk vooruitgang te boeken in de energietransitie. 

De betrokkenheid van Jeroen beperkt zich niet alleen tot Enexis. Jeroen is een gewaardeerd lid in de bredere energiegemeenschap, actief in rollen zoals lid van het Steering Committee van Gas Distributors for Sustainability, bestuurslid ElaadNL en lid van Raad van Toezicht van GOPACS. Hij zal door middel van een interactieve sessie met de zaal in gesprek gaan over de uitdagingen waar de markt voor staat.

 

Programma

12.00 uur Inloop met lunch
13.00 uur Opening, welkom en viering van het jubileum – Ernst Japikse
13.20 uur Netcongestie en warmtenetten
13.50 uur Presentatie Jaap van Roekel – KPMG
14.30 uur Pauze
15.15 uur Presentatie Olof van der Gaag
15.45 uur Dialoog/ rondetafel: Netbeheer NL, NVDE – Jeroen Sanders
16.30 uur Ondertekening gezamenlijk statement
16.45 uur Netwerkborrel
18.30 uur Einde programma

 

Kosten en aanmelding

Voor deelnemers van Stichting Warmtenetwerk is de toegang tot het Warmtenetwerk Jaarcongres gratis*. Voor niet-deelnemers bedragen de deelnamekosten € 250. Aanmelden kan tot en met 17 mei via deze link. Bij uw aanmelding kunt u aangeven of u deelnemer bent van Stichting Warmtenetwerk of niet.

Bent u nog geen deelnemer van Stichting Warmtenetwerk? Ga dan naar onze website voor meer informatie over de voordelen en privileges die u als deelnemer heeft. 
 
*Bij een no-show of niet tijdig afmelden (uiterlijk tot 5 dagen voorafgaande aan het evenement) zijn wij genoodzaakt een no show tarief van € 100,- aan u door te berekenen. Voor verdere voorwaarden van onze evenementen verwijzen wij u naar onze spelregels.


Routebeschrijving en parkeren

Dit congres vindt plaats in het NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, 3438 LC Nieuwegein. Voor meer informatie over de locatie, de routebeschrijving en parkeermogelijkheden verwijzen wij u naar de website van het NBC Congrescentrum

Zien wij u ook op 23 mei in Nieuwegein?

 

 

 

Lees ook onze andere berichten