Veel interesse voor Warmte Netwerk Westland door stijgende gasprijzen

Geplaatst op 31-03-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Glastuinders komen door de hoge gasprijzen snel in geldnood en zijn dringend op zoek naar alternatieven. Een voorbeeld daarvan is Warmte Netwerk Westland dat momenteel aangelegd wordt. In Warmte Netwerk Westland werken glastuinbouwondernemers samen met Capturam en HVC aan een gezamenlijke warmte-infrastructuur.

 

Omdat gas onbetaalbaar is geworden overweegt vier op de tien glastuinders te stoppen met telen, aldus Glastuinbouw Nederland. De glastuinbouwondernemers zien aardwarmte als een belangrijk alternatief voor aardgas. Door de stijgende gasprijzen en de oorlog in Oekraïne stijgt het aantal aanmeldingen voor Warmte Netwerk Westland dan ook snel. Het Westland wordt langzaam aangesloten op meerdere geothermiebronnen van Trias Westland die aan elkaar gekoppeld zijn via Warmte Netwerk Westland. De bedoeling is om met het hele warmtenet 500 MW aan warmte te leveren in 2030. Hiermee zouden de telers in het Westland twee derde van hun warmtevraag kunnen invullen.

 

Backbone
De afgelopen weken is een belangrijke stap gezet omdat het eerste deel van de ‘backbone’ van het Warmte Netwerk Westland via een boring in de grond is getrokken. Dit is een zogeheten HDD-boring (Horizontal Directional Drilling). Het boorgat is groot genoeg om de hoofdtransportleiding erdoor te trekken. Op de hoofdtransportleiding worden later de kassen van de glastuinders aangesloten.

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten