Wat kan Nederland leren van Denemarken over warmtenetten?

Geplaatst op 15-12-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Op 7 december 2021 organiseerde de Deense Ambassade de ‘2021 Virtual Delegation Visit to Denmark’, speciaal voor de Nederlandse warmtebranche. Stichting Warmtenetwerk deelde dit interactieve online event, waarin Nederlandse sprekers de link legden met innovaties en ontwikkelingen in Nederland, via haar netwerk. Zo sprak Robert Jan van Egmond van TKI Urban Energy over missie-gedreven innovaties in Nederland en gaf Dorris Derksen van Aedes een toelichting op het Startmotor Programma, als kickstart voor de warmtetransitie.  Warmte365 bezocht het event en schreef een interessante analyse, die u hier kunt lezen.  

 

Warmtelevering via een warmtenet is de meest voorkomende manier van verwarmen in Denemarken. Maar liefst 65 procent van de Deense huishoudens is aangesloten op zo’n net. In Nederland blijft de teller momenteel steken op 6 procent. Het is wonderlijk dat een land als Denemarken – dat zo op Nederland lijkt, qua cultuur, type land en klimaat – zo ver kan voorlopen op het gebied van warmtenetwerken. Wat kan Nederland leren van Denemarken?

De rol van voorloper is uit nood geboren. Tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig werd Denemarken gedwongen tot stevige keuzes. Zonder eigen fossiele bronnen was de afhankelijkheid van het buitenland zo groot dat er naar alternatieve warmtebronnen werd gezocht. De Deense overheid heeft destijds een duidelijke keuze gemaakt voor warmtenetten en is daar niet meer van afgeweken. In Nederland miste tot voor kort deze urgentie omdat we de Groningse gasbel hadden.

 

Lees verder op de website van Warmte365.

Lees ook onze andere berichten