Wetsvoorstel Wcw toch nog dit jaar naar Tweede Kamer

Geplaatst op 14-02-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Het wetsvoorstel voor de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) kan nog voor eind 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd worden. Dat stelt minister Jetten van Klimaat en Energie in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert hiermee op Kamervragen over dit onderwerp.

 

Uit het introductiedossier voor de nieuw aangetreden ministers en staatssecretarissen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bleek eerder dat het wetsvoorstel waarschijnlijk pas in 2023 naar de Tweede Kamer zou worden gestuurd. Minister Jetten heeft het wetsvoorstel nu voorrang gegeven waardoor de Wet collectieve warmtevoorziening nog voor het eind van dit jaar langs de Raad van State is gegaan en daarna naar de Tweede Kamer gestuurd kan worden. In de nieuwe Wcw worden de regels omtrent collectieve warmtevoorziening en warmtenetten vastgelegd.

 

Struikelblok
Struikelblok in de consultatie van het wetsvoorstel is de wens van gemeenten om de mogelijkheid te hebben om te kiezen voor een publiek warmtebedrijf. Deze mogelijkheid staat niet in het huidige wetsvoorstel, omdat warmtebedrijven en het Rijk van deze optie geen voorstander zijn. Over het struikelblok zou deze maand gesproken worden. Doordat Jetten nu mogelijkheden ziet om het wetsvoorstel nog voor het einde van dit jaar naar de Raad van State en de Tweede Kamer te sturen, lijkt het erop dat over dit onderwerp overeenstemming is bereikt tussen gemeenten en het Rijk.

Bron: Energiea.nl

 

Sneller invoeren van de Wcw zou positiever zijn voor warmtetransitie
Stichting Warmtenetwerk is verheugd met dit bericht. Hoe eerder de Wcw kan worden ingevoerd, hoe beter dit is voor de warmtetransitie. In een eerder gepubliceerd artikel gingen wij in op de mogelijke gevolgen die het (opnieuw) uitstellen van de Wcw heeft voor de warmtetransitie.

“Een mogelijk gevolg van de vertraging van de invoering van de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening is dat investeringsbeslissingen in warmteproductie en distributie zullen worden uitgesteld. Gemeenten, bedrijven, maar ook lokale initiatieven zoals warmtecoöperaties die de mogelijkheden van collectieve warmte verkennen, zouden in afwachting van de uiteindelijke invulling van de wet beslissingen in het kader van de duurzame warmtevoorziening voor zich uit kunnen gaan schuiven”, aldus Ernst Japikse, voorzitter van Stichting Warmtenetwerk.

“Voor de langere termijn betekent dit een vertraging in de uiteindelijke transitie en mogelijk extra kosten in de toekomst; voor de warmtetransitie zou het beter zijn om met meer prioriteit de Wcw definitief vast te stellen en eerder in te voeren.”

 

Meer informatie:

Lees hier het volledige artikel: Wat betekent het uitstel van de Wet collectieve warmtevoorziening?

Download hier de brief aan de Tweede Kamer van Rob Jetten.

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten