Koudenet Amsterdamse Zuidas

Foto van casus

Op de Zuidas levert Vattenfall sinds 2012 koude aan het ziekenhuis.

Koude uit de Nieuwe Meer

De polikliniek van VUmc sloot in 2012 aan op het duurzaam koudenet van Vattenfall. Dit betekent dat installaties in de polikliniek zoals de luchtbehandeling en serverruimtes niet meer gekoeld worden door elektrisch aangedreven koelmachines, maar door natuurlijke koeling van het nabijgelegen Nieuwe Meer. In totaal gaat het om 5 megawatt koeling, wat gelijk staat aan de koeling van zo’n 7500 koelkasten. Al eerder werd de ACTA aangesloten op het Koudenet, ook een derde VU/VUmc gebouw wordt binnenkort verbonden. Het op steenworpafstand van VUmc gelegen Nieuwe Meer is erg diep, het is een groot reservoir van koud water.

Koud water

Koud water uit de diepere lagen van een meer wordt opgepompt naar een koelcentrale bij VUmc en het Nieuwe Meer. Deze koude wordt vervolgens overgebracht naar het koudenet van de Zuidas, dat nu ook de polikliniek van VUmc van koeling voorziet.

Duurzaamheidsbeleid

Bij VUmc staat duurzaamheid hoog in het vaandel, met aandacht voor mens en omgeving. De ambitie is om jaarlijks een energie-efficiëntieverbetering van 2% te realiseren. Dit duurzaamheidsbeleid is vastgelegd in het meerjarenprogramma milieu, waarin energie, huisvesting, inkoop en vervoer belangrijke thema’s zijn. De koude koeling via Het Nieuwe Meer is een concrete uitwerking van dit beleid op het gebied van energie en huisvesting.

Twee koudecentrales

Nuon heeft twee operationele koudecentrales, waarvan één bij De Nieuwe Meer, waar koud water wordt opgepompt uit dit diepe zandwinput. Dit koude water wordt gebruikt om het kantorengebied van de Amsterdamse Zuidas van koeling te voorzien. Directeur Warmte Henk Dekker van Nuon benadrukt dat duurzame koude-technologie nog relatief nieuw is in Nederland. Door gebruik te maken van natuurlijke en hernieuwbare energiebronnen, zoals deze koelmethode, draagt het bij aan aanzienlijke CO2-reductie. De aansluiting van VUmc op dit systeem wordt gezien als een belangrijke toevoeging aan hun klantenbestand.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 9,7 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 16,9 kg CO2 per GJ (64%).

Gerelateerd aan Koudenet Amsterdamse Zuidas