Koudenet Maastricht

Foto van casus

Het warmte- en koudenet Maastricht is een warmtenetwerk van Ennatuurlijk, en is aangesloten op de papierfabriek Sappi, Momenteel zijn vooral utiliteitsgebouwen aangesloten. Onder meer het Maastrichtse stadhuis uit 1684, enkele andere gemeentelijke gebouwen en het nieuwe Sphinxkwartier krijgen via Ennatuurlijk warmte van Sappi.

Centrale ligging in Maastricht

Sappi wint 5 MW warmte met een extra bijgeplaatste rookgaskoeler in de uitlaat van de WKC. De papierfabrikant uit Maastricht heeft deze warmte zelf niet nodig, daarom gaat het naar het warmtenetwerk van Ennatuurlijk. Het energiebedrijf levert vervolgens warmte én koude aan bestaande en nieuw- bouw woningen in de wijk Belvedère, aan het winkelcentrum Mosae Forum, het gemeentehuis en aan de gasexpansie in de directe omgeving.

Gebruik van reststromen door Sappi

Het bedrijf gebruikt aardgas om lucht op te warmen en om te zetten in elektriciteit en warmte in de vorm van stoom en warm water. Elektriciteit wordt gebruikt voor het aandrijven van het eigen machinepark en het overschot wordt gevoed aan het externe elektriciteitsnet. De warmte in de vorm van stoom gebruikt Sappi voor het drogen van papier. Het warme water wordt gebruikt voor het drogen van slib en voor het warmtenet. De voor het warmtenet extra ingebouwde warmtewisselaar haalt de restwarmte uit de schoorsteen van de gasturbine en warmt het water voor het warmtenet op naar zo’n 100 graden.

Warmte bron

Wij bieden transparantie over de duurzaamheid van onze warmtenetten via ons warmte-etiket. Hierop kun je in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam ons warmtenet was in 2022. Onze warmtebronnen zijn lokaal. Voor het Noord-West Entree warmtenet ontvangen we industriële warmte van de papierfabriek Sappi en gebruiken we warmte van gasgestookte piek- en back-upketels. Het warmtenet Céramique wordt gevoed door drie gasgestookte warmtekrachtkoppelingen (wkk’s), en de overige warmtevraag wordt aangevuld met twee gasgestookte piek- en back-upketels.

Toekomstplannen

Voor het verduurzamen van bestaande netwerken overwegen we het gebruik van warmte van lokale industrieën zoals de Mosa-fabriek, glasfabriek O-I en de rioolwaterzuivering bij Limmel. Aquathermie, het winnen van warmte uit het oppervlaktewater van Maastricht, wordt serieus overwogen vanwege de snelle ontwikkelingen op dit gebied. Daarnaast onderzoeken we warmtewinning uit de bodem (ondiepe geothermie) en volgen we de ontwikkelingen rond biogas en waterstof als alternatieven voor aardgas in gasgestookte installaties nauwlettend. Ons doel is om tegen 2030 een CO2-reductie van minstens 70% te bereiken voor het warmtenet van Maastricht, met als uiteindelijk streven een CO2-neutraal warmtenet in 2040.

Gerelateerd aan Koudenet Maastricht