Paleiskwartier Den Bosch

Foto van casus

In het Paleiskwartier in Den Bosch, waar wonen en werken samenkomen, is voor een wijkgerichte aanpak van de warmtevoorziening gekozen. Kantoren en appartementen worden in deze moderne wijk voorzien van zowel warmte als koude middels een effectieve combinatie van oplossingen.

Ontwikkeling Paleiskwartier

In 2000 heeft projectenbureau Aveco de Bondt ingezet op een wijkgerichte aanpak van de warmtevoorziening voor de ontwikkeling van het Paleiskwartier. Hiervoor heeft het de handen ineen geslagen met Ennatuurlijk. Gedurende de bouwfases veranderde de verhouding van appartementen en kantoren, wat ook weer invloed had op de warmtevraag. Volgens projectmanager Michiel Buiting van Aveco de Bondt vragen kantoren over het algemeen meer koeling en appartementen juist meer warmte. Uiteindelijk wordt er gebruik gemaakt van een WKO (warmte-koude-opslag) systeem met een warmtewisselaar waarbij appartementen gerichter warmte of koude kunnen ontvangen. Deze behoefte varieert omdat sommige gebouwen bijvoorbeeld meer in de zon staan. Dit systeem is aangevuld met een regenerator die warm water ontrekt uit de hofvijfer bij het Paleiskwartier en deze warmte met behulp van een warmtepomp opslaat in de bodem.

Overname Exploitatie

Aan het begin van het ontwikkelproject is afgesproken dat de coöperatieve vereniging Wijkbelangen Paleiskwartier de exploitatie van het warmtenet zou kunnen overnemen van Ennatuurlijk. Vanwege de uitloop van het project is de wijk gesplitst in twee fases, en is ondertussen gebruik gemaakt van het recht om het warmtenet van fase 1 over te nemen. CV Wijkbelangen heeft sinds 1 Juli 2020 de exploitatie van de energielevering uitbesteed aan Duurzaam Opgewekt. Nu wordt er ingezet op de revitalisering van de technische ruimte, de regeltechniek en de afleversets met als doel de verduurzaming van de energielevering.

Gerelateerd aan Paleiskwartier Den Bosch