Proeftuin Terheijden, Drimmelen

Foto van casus

Terheijden is een dorp dat in de eerste ronde van het Programma Aardgasvrije Wijken is uitgekozen als ‘proeftuin’ voor het aardgasvrij maken van woningen. De gemeente Drimmelen onderzoekt samen met de Coöperatie Traais Energie collectief (TEC) en Royal Has Koning of in Terheijden woningen met behulp van aquathermie, ondersteund door een collectieve warmtepomp verwarmd kunnen worden.

Het project in Terheiden kan model staan voor andere netwerken die in Nederlandse dorpen en wijken ontwikkeld gaan worden. De woningen in het dorp bestaan met name uit rijtjeswoningen en 2-onder-1-kap woningen, maar ook uit vrijstaande woningen. Van de ervaringen die in Terheijden worden opgedaan kan de rest van het land profiteren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een speciaal programma ontwikkeld om de in de proeftuinen opgedane kennis te delen.

Eigen duurzame bronnen

Het Traais Warmtenetwerk levert duurzame warmte afkomstig van eigen bronnen. Deze warmte wordt geproduceerd in de Energiebrouwerij aan de Schansstraat, waar gebruik wordt gemaakt van duurzame stroom die lokaal wordt opgewekt. Vanaf begin 2023 wordt deze stroom rechtstreeks geleverd door Windmolen de Noord. Daarnaast werken we aan het gebruik van energie uit warm oppervlaktewater van de Mark, dat met behulp van een warmtepomp op de gewenste temperatuur wordt gebracht, en aan geothermie, waarbij warmte uit de bodem wordt onttrokken. Het Traais Warmtenetwerk is in 2023 uitgeroepen tot ‘Warmtenet van het jaar’!

Gerelateerd aan Proeftuin Terheijden, Drimmelen