Warmtenet Binckhorst

Foto van casus

Nieuwbouw, het isoleren van de bestaande bouw, hergebruik van het bestaande warmtenet, het toevoegen van wko-bronnen en aquathermie, en de nettemperatuur steeds verder omlaag brengen. Het gebeurt allemaal in de Binckhorst in Den Haag, dat de komende 10 tot 15 jaar van bedrijven- en industrieterrein transformeert in een duurzame wijk waar wordt gewerkt én gewoond.

Eneco

In een volgende fase van het project wil Eneco aquathermie toevoegen aan BinckNet. Langs de wijk loopt de Trekvliet, een kanaal. Ook zijn er oude binnenhavens. Vanwege de lage temperatuur waarop aquathermie opereert – 15 tot 20 graden – vereist dit wel dat de temperatuur van het BinckNet nog verder zakt. “Dan ga je echt naar een laagtemperatuurnet.”

Het nieuwe verwarmen en koelen

Er worden hier maar liefst drie nieuwbouwprojecten gerealiseerd: Binck Blocks, Binck City Park en One Milky Way. Deze zijn allen voorzien van een innovatieve en duurzame energievoorziening: Eneco BinckNet®. Dit datagedreven thermische smart grid zorgt in deze gebouwen voor ‘het nieuwe verwarmen en koelen’.

Samen werken aan betaalbare oplossingen

Om de Binckhorst te helpen bij de omschakeling naar toepassing van duurzame warmte en koeling is er een intensieve samenwerking opgezet tussen projectontwikkelaar VORM, de gemeente Den Haag en Eneco. Ook lokale belanghebbenden en eindgebruikers worden intensief betrokken bij de wijk. Het resultaat van deze samenwerking is een passende, betaalbare oplossing, die voldoet aan de duurzaamheidseisen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Gerelateerd aan Warmtenet Binckhorst