Warmtenet Bloemenbuurt Didam

De gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei en Firan werken aan een warmtenet voor de Bloemenbuurt in Didam. Het doel: een duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte-oplossing voor honderden huur- en koopwoningen in de wijk.

Het project

Woningcorporatie Plavei vernieuwt de huurwoningen in de Bloemenbuurt in Didam. Naast renovatie gaat het ook om sloop en vervangende nieuwbouw. Tegelijkertijd wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht. De corporatie maakt gebruik van het momentum om de wijk duurzaam en aardgasvrij te maken. Warmtenetwerk Didam B.V., een samenwerking tussen de gemeente Montferland en infraspecialist Firan, zorgt voor de aanleg, de exploitatie en het beheer van het publieke warmtenet voor de Bloemenbuurt.

Haalbaar en betaalbaar warmtenet

De gemeente Montferland, woningcorporatie Plavei, Qirion en Arcadis hebben in 2020 verkennende onderzoeken uitgevoerd naar de mogelijkheden voor all electric oplossingen en andere aardgasvrije alternatieven. Een warmtenet met een aanvoertemperatuur van 70°C (en een retourwarmte van 40°C) is naar voren gekomen als een goede optie: een haalbaar en betaalbaar alternatief voor de huidige aardgasgestookte cv-ketels in de 222 huurwoningen van Plavei, en ook toepasbaar voor de 400 koopwoningen in de Bloemenbuurt.

Modulair warmtesysteem

De woningen in de Bloemenbuurt maken in eerste instantie gebruik van een modulair warmtesysteem van Firan. Het gaat om een hybride systeem met een collectieve luchtwarmtepomp. Voor piekmomenten en als back-up maakt het systeem gebruik van gasgestookte ketels. Woningen zijn dan op korte termijn aardgasvrij, en de verdere verduurzaming vindt efficiënt plaats op wijkniveau. De warmte-infrastructuur in de Bloemenbuurt is door te ontwikkelen tot een grootschalig netwerk voor de gemeente Montferland. Met de realisatie van het warmtenet wordt de inzet van de warmtepomp en gasketels uitgefaseerd.

Open warmtenet

In 2021 hebben de gemeente Montferland en Firan alle nodige stappen gezet om een gemeentelijk warmtebedrijf op te richten, genaamd Warmtenetwerk Didam, voor de realisatie en exploitatie van het warmtenet. Dit bedrijf werkt samen met energieleverancier De Graeflander voor de levering en facturatie van warmte aan de betrokken bewoners. Het principe van Warmtenetwerk Didam is een publiek warmtenet met onafhankelijk netbeheer, dat onder gelijke voorwaarden toegankelijk is voor verschillende bronnen, leveranciers en afnemers. De open infrastructuur draagt bij aan de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van de warmteoplossing, en waarborgt de keuzevrijheid voor bewoners.

Inspiratie

Het warmtenet in Didam is een inspiratie voor andere gemeente. De kleinschaligheid van het project is erg interessant voor kleine gemeente als Rozendaal. Het is een goede ontwikkeling voor Nederlandse Warmtenetten dat er steeds meer informatie van elkaar geleend kan worden, op deze manier hoeft het wiel niet steeds opnieuw worden uitgevonden

Gerelateerd aan Warmtenet Bloemenbuurt Didam