Warmtenet Heerhugowaard/Alkmaar/Langedijk

Foto van casus

In de regio Alkmaar zijn al veel woningen en gebouwen aardgasvrij. Ze maken gebruik van HVC warmtenet. Samen met woningcorporaties en gemeenten breiden ze het warmtenet uit. Zo worden duizenden woningen de komende jaren verduurzaamd.

Werken aan warmte

Al meer dan tien jaar is HVC het warmtenet stap voor stap aan het aanleggen in de regio. De hoofdtransportleiding is voorbij de 40 kilometer. Een groot aantal woningen en gebouwen is al aangesloten op het warmtenet en komende jaren voegt HVC daar nog vele aan toe. Ze werken continue aan het verder uitbreiden van het warmtenet en het aansluiten van (nieuwbouw)woningen en bestaande bouw.

Aansluiten van gebouwen en woningen

Het tracé van het warmtenet wordt bepaald in overleg tussen gemeenten, woningcorporaties en HVC. Langs het tracé worden nieuwbouwprojecten aangesloten. Daarnaast sluit HVC bestaande bouw aan die gebruik maakt van een collectieve verwarmingsinstallatie. Denk aan complexen van woningcorporaties die gerenoveerd worden of waarvan de warmtebron aan vervanging toe is. Maar ook andere gebouwen met een collectief verwarmingssysteem kunnen worden aangesloten, zoals bedrijfspanden, gemeentelijke voorzieningen, scholen en andere instellingen.

Warmtebron

Het warmtenet is aangesloten op de bio-energiecentrale van HVC. De geleverde warmte voor regio Alkmaar is daarmee volledig groen.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 9,23 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee 49,27 kg CO2 per GJ (84%).

Gerelateerd aan Warmtenet Heerhugowaard/Alkmaar/Langedijk