Warmtenet Helmond

Foto van casus

In Helmond is er sinds begin jaren tachtig een warmtenet (ook wel stadsverwarming genoemd). Het warmtenet van Ennatuurlijk loopt van de energiecentrale aan de Achterdijk naar de wijken Rijpelberg en Brouwhuis. Daarmee levert het warmtenet van Helmond ongeveer 266.000 GJ aan warmte per jaar aan zo’n 6.500 huishoudens en een aantal bedrijven in de wijken Rijpelberg en Brouwhuis.

Waar komt de warmte vandaan?

De woningen en bedrijven in Helmond ontvangen warmte via de warmtekrachtcentrale (WKC) in Helmond. 95% van de warmte is afkomstig van 2 stoom- en gasturbines (STEG’s). De overige 5% van een gasgestookte piek- en back-upketel.

Gasturbines verduurzamen

Ennatuurlijk werkt op dit moment hard aan een verduurzamingsplan voor het warmtenet. Samen met de gemeente en de provincie wordt onderzocht welke betrouwbare, duurzame, veilige en betaalbare alternatieven er zijn voor Helmond. Op dit moment lijkt aquathermie aangevuld met warmte uit zonnecollectoren (PVT) de meest interessante oplossing.

Aquathermie

In Helmond werken we samen met de gemeente en provincie aan de verkenning van aquathermie als een veelbelovende techniek voor warmteverduurzaming. Aquathermie omvat het gebruik van warmte uit oppervlakte-, afval- of drinkwater om woningen te verwarmen, bijvoorbeeld door warmte te halen uit de Zuid-Willemsvaart.

Jzerbrandstof als bron voor het warmtenet in Helmond

Is ijzerbrandstof verbranden een oplossing voor een gasvrije toekomst? In Helmond test Ennatuurlijk de RIFT-technologie: vanaf eind mei 2022 voorziet deze nieuwe ijzerbrandstoftechnologie het warmtenet van warmte. Dit zal ongeveer 500 van de 6.500 huishoudens op het warmtenet verwarmen. De voordelen ten opzichte van gas zijn evident: geen CO2-uitstoot, bijna geen stikstofuitstoot, veilige opslag, en het hergebruik van ijzerbrandstof maakt het een circulaire oplossing.

CO2-besparing

De duurzaamheid van het warmtenet wordt geïllustreerd in de jaarlijkse gepubliceerde warmte-etiketten. In 2022 heeft dit warmtenetwerk 87,02 kg CO2 per GJ warmte uitgestoten. De besparing t.o.v. de CV-ketel is hiermee -28,52 kg CO2 per GJ (-49%).

Gerelateerd aan Warmtenet Helmond