WKO Hermitage Amsterdam

Foto van casus

Wat te doen met de overtollige warmte van je gebouw? Ruilen met de buurman voor kou! Daar zijn museum Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus een prachtig voorbeeld van. Hermitage levert de restwarmte aan de kassen van de botanische tuinen en krijgt er koude voor terug. Een gunstige samenwerking voor beide portemonnees en een jaarlijkse CO2-besparing vergelijkbaar met de uitstoot van 38 huishoudens.

Samenwerking

Bij de bouw van Hermitage is een warmte-koudeopslag-installatie (WKO) aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. Die zalen blijken in het dagelijks gebruik meer koude nodig te hebben dan warmte, met een structureel warmteoverschot tot gevolg. Sebastiaan Lagendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid van de Hermitage, speurt warmtefoto’s af van de omgeving rondom de Hermitage. Liever de overtollige warmte nuttig gebruiken dan dumpen aan lucht of gracht. Zouden buren zijn restwarmte kunnen gebruiken?Die buurman ligt op iets meer dan vierhonderd meter afstand: de kassen van Hortus Botanicus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt staat zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen komt het telefoontje van de Hermitage op het juiste moment.

Minder verbruik, lagere rekeningen, minder CO2-uitstoot

Een jaar na inbedrijfstelling is het project een succes. De kassen worden warm, Hortus levert de koude terug aan de Hermitage en de thermische balans van de WKO is hersteld. Het gasverbruik in de Hortus is met ruim 80% gedaald ten opzichte van het gemiddelde van de zeven jaren ervoor. Hortus’ energierekening valt jaarlijks zo’n €45.000 lager uit en ook de Hermitage bespaart ongeveer €30.000 op elektriciteit. Dankzij de warmte-uitwissel wordt er jaarlijks circa 260 ton CO2 bespaard, vergelijkbaar met de uitstoot van 38 huishoudens.

Gerelateerd aan WKO Hermitage Amsterdam