Adviessector verenigt zich in de Warmtetransitie Pioniers

Geplaatst op 21-09-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Nederland staat voor enorme uitdaging. De miljoenen woningen en andere gebouwen die nu nog aardgas gebruiken voor de verwarming en warm water moeten zo goed als allemaal voorzien worden van een alternatief. Deze warmtetransitie vraagt om samen leren en unieke samenwerkingsverbanden! Een groep vooraanstaande adviesbureaus verenigt zich in de Warmtetransitie Pioniers. Juist omdat adviesbureaus vaak een toonaangevende rol in innovatieve projecten hebben zien zij de noodzaak om deze kennis te bundelen en te delen met het Rijk, de klimaattafel gebouwde omgeving en gemeenten. 

 

In bijna alle gemeenten van Nederland wordt hard gewerkt om de eerste concrete stappen van de warmtetransitie te zetten. Ondanks de grote inspanningen die door gemeenten, corporaties, bewoners en andere stakeholders worden geleverd, schiet de besluitvorming en realisatie helaas nog niet voldoende op. Om dit proces te versnellen en betere ondersteuning aan Nederland te geven, heeft een grote groep van adviseurs (betrokken van onderzoek en modelleren tot realisatie) besloten de handen ineen te slaan. Adviesbureaus werken doorgaans weinig op grote schaal samen. Voor de warmtetransitie hebben een aantal vooroplopende adviseurs besloten dat wel te doen vanuit het urgentiebesef dat versnelling noodzakelijk is. Het doel van de Warmtetransitie Pioniers is om gezamenlijk een duidelijk en uitvoerbaar stappenplan uit te werken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving. Dat stappenplan dient enerzijds als advies voor de landelijke politiek en beleidsmakers, maar anderzijds ook om gemeenten concrete handvatten te geven om voortvarend aan de slag te gaan. 

 

Lessen
Warmtetransitie Pioniers is een club van gemotiveerde professionals die hun krachten nu bundelen, om inzichten en lessen die adviesbureaus in het werkveld opdoen beschikbaar te maken voor de politiek en andere professionals in dit werkveld.  De ‘Warmtetransitie Pioniers’ is ontstaan vanuit de visie dat adviesbureaus werken aan een gemeenschappelijk doel: het versnellen van de warmtetransitie. Dat versnellen gaat het beste als we onze kennis bundelen en samenwerken om het collectieve leerproces te versnellen. Op initiatief van Michiel van der Vight (De WarmteTransitieMakers) en Harmke Bekkema (Out of Harm’s Way, TKI, PAW) is inmiddels een grote groep organisaties betrokken, waaronder Atriensis, CE Delft, DWA, EnergyGO, Engie, JvdLAdvies, Merosch, Overmorgen, Procap, Quintel, Berenschot, TwynstaGudde, Wattopia en Witteveen+Bos. Er is een samenwerking met NLIngenieurs voor dit onderwerp. De club staat open voor samenwerking met nog meer pioniers uit het vakgebied; mensen met ervaring in koplopende projecten en mensen met een sterke visie op de warmtetransitie. Daarmee beogen we pioniers bij elkaar te brengen.

 
Auteur:
Persbericht DWA

Lees ook onze andere berichten