Casus Schothorst-Zuid

Geplaatst op 17-08-2020 door Stichting Warmtenetwerk

De Amersfoortse wijk Schothorst-Zuid met 2200 woningen heeft een subsidie aangevraagd uit het Programma Aardgasvrije Wijken. Architectenbureau KAW maakte een plan om alle 2200 woningen in de wijk aan te sluiten op een warmtenet. Door voor alle woningen in de wijk dezelfde bijdrage van 2000€ te vragen wordt een aanbod gecreëerd waar bewoners graag ja tegen zeggen.

 

In deze serie “Warmtenetten: van pionieren naar sturen” laten wij voortrekkers aan het woord om hun ervaringen met u te delen. Hun kennis maken wij concreet en praktisch zodat u handvatten vindt waarmee u aan de slag kunt.

 

Wrap-up

Wat zijn de uitdagingen en oplossingen bij het aansluiten van huur- en koopwoningen in Schothorst-Zuid op een warmtenet?

Voor de gemeente Amersfoort was het erg belangrijk dat de kosten voor de warmtenetaansluiting beperkt zouden zijn en voor iedereen gelijk. Nu is het voorstel om voor 2000 euro per woning de woningen aan te sluiten op het warmtenet, bij gelijkblijvende maandlasten. Dat is inclusief alle kosten voor de aansluiting, de afleverset en zelfs een inductiekookplaat en een nieuwe pannenset. Aan het voornemen om de woningen in Schothorst-Zuid aan te sluiten op een warmtenet ging uitgebreid onderzoek vooraf. Ook de mogelijkheid de woningen te voorzien van een warmtepomp is onderzocht, maar dat bleek een vrij kostbare optie.

 

Casus

Een warmtenet lijkt de beste aardgasvrije optie voor 2200 woningen in de Amersfoortse wijk Schothorst-Zuid. KAW Architecten maakte in opdracht van de gemeente Amersfoort met alle betrokkenen samen een plan waarbij elke woning in de wijk voor 2000 euro aangesloten kan worden op een warmtenet. Voor het zover is moeten eerst subsidies toegekend worden en bewoners overtuigd worden met een plan waar ze makkelijk ja tegen kunnen zeggen. 

Lees hier het artikel over Schothorst-Zuid op Warmtenetwerk.nl

 

Advies

  1. Het aanbod voor de warmtenetaansluiting moet zo goed en daarmee ook betaalbaar zijn dat bewoners er makkelijk ja tegen kunnen zeggen.

  2. De bewoners moeten in het hele traject meegenomen worden. Dat kan bijvoorbeeld door bewonersavonden te organiseren. Zo krijg je daadwerkelijk geïnteresseerde bewoners.

  3. De betrokkenheid van woningcorporaties bij een aardgasvrije wijk is erg belangrijk. Door een groot aandeel in het woningbezit kunnen zij in één keer veel woningen aansluiten.

  4. Negeer maatschappelijke onrust niet en zorg dat je een antwoord klaar hebt op kritische vragen van bewoners of andere belanghebbenden.

 

Do’s

  • Maak één voorstel dat voor alle mensen in de wijk betaalbaar is en waar de bewoners geen nee tegen kunnen zeggen.

  • Zorg dat het voorstel allesomvattend is, dus bijvoorbeeld inclusief een nieuwe kookplaat.

  • Betrek de bewoners tijdig bij het voornemen om de wijk van het gas te halen.

  • Maak de verandering voor bewoners behapbaar. Ze kunnen maatregelen ook stap-voor-stap nemen. Dus nu het warmtenet en bijvoorbeeld later isoleren.

 

Handvatten

 

Gouden tip

Creëer een eenduidig en betaalbaar aanbod dat voor alle bewoners in de wijk hetzelfde is en waar bewoners geen nee tegen kunnen zeggen.

 

Werkt u voor een gemeente of woningcorporatie en heeft u een vraagstuk waar u mee zit? Kunt u contact met ons opnemen voor ruggespraak. Of wilt u uw ervaring met ons delen zodat we een artikel kunnen maken? Laat dan hier uw gegevens achter. Uiteraard mag u ook bellen naar: 035 – 542 75 23.

Over Stichting Warmtenetwerk


Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten