Warmtenet beste optie voor Schothorst-Zuid

Geplaatst op 03-09-2020 door Stichting Warmtenetwerk

Een warmtenet lijkt de beste aardgasvrije optie voor 2200 woningen in de Amersfoortse wijk Schothorst-Zuid. KAW Architecten maakte in opdracht van de gemeente Amersfoort met alle betrokkenen samen een plan waarbij elke woning in de wijk voor 2000 euro aangesloten kan worden op een warmtenet. Voor het zover is moeten eerst subsidies toegekend worden en bewoners overtuigd worden met een plan waar ze makkelijk ja tegen kunnen zeggen.  

 

“Voor 2000 euro per woning worden de woningen aangesloten op het warmtenet, verder blijven de maandlasten gelijk voor de bewoners. Dat is inclusief alle kosten voor de aansluiting, de afleverset en zelfs een inductiekookplaat en een nieuwe pannenset.” Aan het woord is Wietske Schober van KAW Architecten. Samen met de gemeente Amersfoort heeft ze een aanvraag ingediend voor een bijdrage uit het Programma Aardgasvrije Wijken voor de aansluiting van 2200 woningen in de Amersfoortse wijk Schothorst-Zuid op een lokaal warmtenet dat in 2028 gereed moet zijn.

 

Lage investering

Schober wil dat de bewoners van deze wijk een aanbod krijgen voor de aansluiting op een warmtenet waar ze makkelijk ja tegen kunnen zeggen. “Ze gaan het niet terugverdienen, maar de investering is laag en daarmee zijn de bewoners wel in een keer van het gas af. We hebben ervoor gekozen voor elke woning in de wijk dezelfde bijdrage van 2000 euro te vragen, of het nu gaat om een grondgebonden woning of een appartement. Zo hebben we een aanbod voor de hele wijk gecreëerd en kan iedereen meedoen. Door de bijdrage gelijk te houden, voorkomen we dat de krenten uit de pap worden gehaald en bijvoorbeeld alleen de appartementengebouwen op het warmtenet aangesloten worden.”

 

Warmtepomp

Aan het voornemen om de woningen in Schothorst-Zuid aan te sluiten op een warmtenet ging uitgebreid onderzoek vooraf. Ook de mogelijkheid de woningen te voorzien van een warmtepomp is onderzocht, vertelt Schober. “Tien woningen in de wijk zijn helemaal doorgelicht. De warmtepompoptie is vrij kostbaar. Maar er zullen zeker mensen zijn die er toch voor kiezen, daar zijn de woningeigenaren vrij in. Met name de woningen uit de jaren 90 die al goed geïsoleerd zijn, zijn hier geschikt voor.”

 

Drempels

KAW Architecten werkt in opdracht van de gemeente Amersfoort aan dit project. Maar er zijn meer belanghebbenden, legt Schober uit. “De woningcorporaties Portaal, de Alliantie en Omnia Wonen bezitten samen meer dan 40% van de woningen in deze wijk. Zij zijn dan ook heel intensief betrokken. Ze zijn onderdeel van het projectteam en medeondertekenaar van de brieven die we versturen.” De aanleg van een warmtenet gaat niet op stel en sprong. Er moeten dan ook nog een aantal hobbels genomen worden, vertelt Schober. “De subsidie vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken moet nog doorkomen. Dat geldt ook voor de subsidies voor de woningcorporaties. Daarnaast is een communicatiecampagne naar de bewoners en huurders erg belangrijk. Zij moeten uiteindelijk ja zeggen tegen ons plan.”

 

Beslissende stem

Huurders en particuliere woningeigenaren hebben een beslissende stem en kunnen ja of nee zeggen tegen de plannen van KAW en de gemeente Amersfoort, legt Schober uit. “Volgens Warmtebedrijf Amersfoort moet minimaal 70% van de straat meedoen, dan kan de aanleg van het warmtenet doorgaan. De deelnemende corporaties zijn enthousiast en bezitten 43%. Om ook de rest te overtuigen is het aan ons om te zorgen dat het aanbod goed is.” Wat helpt is dat de bewoners al betrokken zijn sinds de start van de plannen, vertelt Hanneke Dekkers van de gemeente Amersfoort. “We hebben er al een heel traject op zitten met verschillende bewonersavonden. In maart hebben we de twaalfde bijeenkomst gehouden. Daardoor voelt het als een traject dat we samen ingegaan zijn. De interesse om deel te nemen is groot. Driekwart van de mensen geeft aan geïnteresseerd te zijn en we krijgen zelfs vragen van mensen net buiten de wijk die ook aangesloten willen worden.”

 

Biomassa

De gemeente Amersfoort gaf recentelijk vergunningen af voor de bouw van twee hybride warmte-installaties door Warmtebedrijf Amersfoort. Deze centrales draaien op warmtepompen, biomassa en zonnepanelen. De centrales zijn de bronnen voor het warmtenet dat mogelijk in Schothorst-Zuid wordt aangelegd. Schober is zich bewust van de zorgen die momenteel spelen over biomassa. “Er wordt ook onderzoek gedaan naar andere opties zoals aardwarmte en aquathermie. We zien biomassa hier vooral als transitiebrandstof.” Dekkers bevestigt dat het imago van biomassa momenteel onder druk staat. “Maar die zorgen beperken zich niet tot Amersfoort. We kijken in het geval van Warmtebedrijf Amersfoort heel goed wat voor biomassa er gebruikt wordt. We hebben daar scherpe afspraken over gemaakt.”

 

Geen grote verbouwing

De aanvoertemperatuur van het warmtenet in Amersfoort wordt 70 graden. Dat maakt het heel geschikt voor bestaande woningbouw, vertelt Schober. “In principe is het plug-and-play. Dus de cv-ketel eruit en de warmteafleverset erin. Er is natuurlijk wel wat werk nodig om een en ander aan te sluiten, maar er zijn niet per se grote verbouwingen nodig. We vinden het verstandig als bewoners hun woning verder isoleren, maar dat zit niet in het pakket dat we nu aanbieden.” Dekkers benadrukt dat de keuze voor isolatie bij de woningeigenaren zelf ligt. “Bewoners hoeven niet per se te isoleren. Ze zijn daar vrij in en kunnen zelf de afweging maken of het misschien handig is om op termijn de ramen te vervangen of de vloer te isoleren. Het tempo en de kosten kunnen bewoners op die manier afstemmen op hun eigen mogelijkheden.”

 

Op de foto (v.l.n.r.):

  1. Schothorst-Zuid
  2. Impressie van een parkeerplein in Schothorst-Zuid (KAW)
Auteur:
Joop van Vlerken

Lees ook onze andere berichten