Experimenteren met warmtenetten in The Green Village

Geplaatst op 04-10-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Op het terrein van The Green Village van de TU Delft is een ‘open innovatie warmtenet’ aangelegd. Het warmtenet biedt bedrijven de ruimte om innovatieve toepassingen te testen en onderzoeken uit te voeren. Experimenteren met warmtenetten is vaak lastig, omdat er veel mensen van afhankelijk zijn. Maar in The Green Village zijn de bewoners gewend aan testen, bovendien zijn de woningen uitgerust met alternatieve verwarmingssystemen.  

 

The Green Village op de campus van TU Delft is een regelluwe omgeving waar je zaken kunt onderzoeken die in normale wijken niet mogelijk zouden zijn. Daarom hebben de netwerkbedrijven Stedin Groep, Enexis Groep en Alliander hier een ‘open innovatie warmtenet’ aangelegd, vertelt Edwin van Vliet, manager projectontwikkeling van NetVerder. “We willen partijen de ruimte bieden om innovaties te testen, zoals Triple Solar die binnenkort start met het testen van zonnecollectoren die warmte terugleveren aan het net. Daarnaast willen we kijken naar mogelijkheden en efficiëntie van systeemintegratie van onder meer waterstof, elektriciteit en gelijkstroom. Dat soort onderzoeken zijn vaak heel lastig, maar in The Green Village kan het wel.”

 

Proefomgeving
De bewoners van The Green Village zijn zich ervan bewust dat ze in een proefomgeving wonen, legt hij uit. “Het is een omgeving die bedoeld is om te testen. Er wonen maar ongeveer twintig mensen en er zijn verschillende infrastructuren aangelegd. De woningen die aangesloten zijn op het warmtenet zijn nagemaakte jarenzeventigwoningen. Daarnaast zijn ook de werkplaats en het kantoor van The Green Village aangesloten op het warmtenet.” De gebouwen zijn bovendien uitgerust met meerdere verwarmingssystemen. Als er iets mis gaat met het testen van het warmtenet, kunnen de woningen dus ook op een andere manier verwarmd worden.

 

Experimenten mogelijk
Het leuke van het ‘open innovatie warmtenet’ is dat het een warmtenet is op hele kleine schaal, met een zeer beperkt aantal gebruikers. Hierdoor zijn experimenten mogelijk die op grote schaal niet getest kunnen worden. Zo willen onderzoekers testen of het mogelijk is om te werken met variabele temperaturen in het warmtenet, in plaats van de keuze voor hoge-, lage- of middentemperatuur. Daarnaast is het warmtenet ook aangesloten op het veel grotere warmtenet dat al op de campus van de TU Delft ligt.

 

Ringvormig warmtenet
Een bijzonder aspect van het warmtenet op het terrein van The Green Village is dat het in een ringvorm wordt aangelegd. Van Vliet: “De ringvorm is gekozen zodat er ruimte is om het net op te splitsen in delen voor onderhoud of specifieke onderzoeksprojecten. Ook kunnen op die manier makkelijk nieuwe gebouwen worden aangesloten. Er is een regelsysteem en een onderstation. Zo kunnen we de voor- en nadelen van deze ringvorm in de grond testen. Het is niet gangbaar, normaal wordt een warmtenet in een stervorm aangelegd. Maar nu kunnen we de operationele effecten testen.”

 

Extreme omstandigheden
De mogelijkheden voor experimenteren zijn bijna oneindig, vertelt Van Vliet. “Het warmtenet kan aangepast worden naar de wensen van het bedrijf dat testen of onderzoeken wil uitvoeren, zowel qua hardware als qua aansturing. Zo kunnen partijen  kijken naar hoe ze de warmtenetten op een slimme manier kunnen aansturen met AI, in systeemintegratie testen hoe verschillende energiesystemen elkaar beïnvloeden en testen uitvoeren met korte- en langetermijnopslag.”

Auteur:
Joop van Vlerken

Lees ook onze andere berichten