Extra onderzoek naar aardwarmte Metropoolregio Amsterdam

Geplaatst op 05-03-2021 door Stichting Warmtenetwerk

De provincies Noord-Holland en Flevoland doen onderzoek naar aardwarmte in de diepe ondergrond van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). De provincies hebben Energie Beheer Nederland (EBN) opdracht gegeven om vanaf maart aanvullend seismisch onderzoek te doen, omdat aardwarmte als veelbelovende duurzame warmtebron voor onder meer warmtenetten wordt gezien. 

 

Voor het verwarmen van woningen en kantoren is het gebruik van aardwarmte in warmtenetten een duurzaam alternatief voor aardgas. Provincie Noord-Holland en provincie Flevoland willen daarom het gebruik van aardwarmte als warmtebron versnellen. In het programma Versnelling Aardwarmte MRA richten zij zich op beleidsontwikkeling en kennisuitwisseling tussen overheden, aardwarmteontwikkelaars en andere (markt)partijen. 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van aardwarmte als warmtebron is juiste kennis over de ondergrond nodig. De 2 provincies hebben EBN gevraagd extra seismisch onderzoek te doen in de MRA om erachter te komen waar de warmte zit en of de ondergrond geschikt is om aardwarmte uit te halen. Het onderzoek maakt deel uit van programma SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) van EBN waarin grote delen van Nederland al in kaart zijn gebracht. 

 

Seismisch onderzoek 
Door lijnen te trekken op de kaart van Nederland bepaalt EBN op welke punten ze onderzoek doen. Op die punten worden geluidsgolven de aarde in gestuurd. De aardlagen kaatsen de golven terug en met behulp van grondmicrofoons worden de signalen weer opgevangen. Met die gegevens wordt tot ongeveer zes kilometer diepte een beeld geschetst van de ondergrond. Hoe dat in de praktijk werkt is te zien in de video of te lezen op de website van SCAN.

 

Onderzochte gebieden
In opdracht van provincie Noord-Holland en provincie Flevoland worden van maart tot september 6 lijnen onderzocht:

  1. Lijn 36 Schiphol-Diemen-Almere (46 km)

  2. Lijn 37 Haarlem-Amsterdam Noord-Landsmeer (36 km)

  3. Lijn 38 De Ronde Venen-Blaricum (28 km)

  4. Lijn 39 Almere-Laren (17 km)

  5. Lijn 40 De Ronde Venen-Amsterdam Zuidoost (17 km)

  6. Lijn 41 Lelystad-Zuid (14 km)

 

Op de foto(v.l.n.r.):

  1. Geothermie Andijk.
  2. Kaart met lijnen geothermie.
Auteur:
Persbericht Provincie Noord-Holland

Lees ook onze andere berichten