Gevraagd: reflectie warmtebedrijven op onderzoek RVO/TKI Rekenmodellen

Geplaatst op 20-03-2024 door Stichting Warmtenetwerk

TKI Urban Energy is op zoek naar één of meerdere warmtebedrijven die inhoudelijk willen reflecteren op een onderzoek dat zij samen met RVO uitvoeren. In het onderzoek is gekeken naar de (verschillen tussen) rekenmodellen die adviseurs gebruiken om gemeenten te ondersteunen bij warmtenettrajecten. Idealiter kijken de warmtebedrijven daarbij vanuit hun eigen perspectief naar dezelfde casus als waar de adviseurs voor het onderzoek naar hebben gekeken. 

 

Hieronder treft u een korte samenvatting van het onderzoek aan:

 

Doel
Het vergroten van succeskansen van warmtenettrajecten door verkleinen van (onverklaarbare) verschillen tussen door adviseurs gebruikte rekenmodellen. Idealiter verkleinen we ook de verschillen tussen deze rekenmodellen en ‘de realiteit’, zoals vertegenwoordigd door (offertes van) warmtebedrijven.

 

Onderzoeksmethode
We hebben één bestaande casus beschreven (circa 5.000 woningen, deels hoogbouw en deels laagbouw, vooral jaren 60-70). Alle deelnemende adviseurs hebben voor dezelfde casus berekend:

 

  1. welke warmtestrategie ze adviseren

  2. gegeven een bepaalde warmtestrategie, de geschatte investeringen in warmtenet en woning én de verwachte eindgebruikerskosten (BAK, vastrecht, GJ).

 

Na 1 ronde hebben we met elkaar de vermoedelijke grootste veroorzakers van de verschillen gedefinieerd. Die hebben we gestandaardiseerd. Daarna hebben we dezelfde casus nog een keer doorgerekend in ronde 2. 

 

Oproep
Bent u werkzaam bij een warmtebedrijf en wil uw bedrijf hieraan meewerken? Neem dan vóór 29 maart contact op met Marten Witkamp via marten@tki-urbanenergy.nl. Mocht u er vragen over hebben, dan kunt u ook contact opnemen met Marten. Met uw input helpt u de succeskansen voor warmtenetten te vergroten en de energietransitie te versnellen. Wij danken u bij voorbaat voor de door u te nemen moeite!

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten