Groots boren voor Warmtenet Maasdijk

Geplaatst op 06-05-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Op twee zaterdagen eind maart 2022 heeft Warmtenetwerk Westland een technisch hoogstandje laten verrichten door de hoofdtransportleiding voor het warmtenet aan de Lange Kruisweg in Maasdijk de grond in te trekken. Op de ruim 360 meter lange buis – met een diameter van 560 millimeter – wordt straks een groot aantal glastuinbedrijven aangesloten, op termijn gevolgd door woningen in de buurt.

 

Al eerder berichtte deze site over de realisatie van het miljoenen kostende aardwarmteproject in Maasdijk (tussen Vlaardingen en Hoek van Holland). Zes aardwarmteputten in drie doubletten – met een onderlinge afstand van anderhalf tot twee kilometer – voeren de warmte straks af naar ruim tweehonderd hectare van de glastuinders, verenigd in warmtecoöperatie Maasdijk (waarbij de leden van warmtecoöperatie Kralingerpolder, een paar kilometer verderop, zich vorig jaar hebben aangesloten).

Het technische hoogstandje van het trekken van de hoofdtransportleiding mag je overigens letterlijk nemen: elf kranen van zo’n dertig meter hoog hielden plaatsing van de hoofdleiding die zaterdagen scherp in de gaten. Het was balanceren met kracht en precisie. Kranen zorgden ervoor dat de leiding, over de gehele lengte, de vorm van een boog aannam. De leiding moest onder een hellingshoek van vijftien graden worden ingebracht om te voorkomen dat die zou knikken of breken. 

 

Boorgat
Bij een boorgat ter hoogte van de Lange Kruisweg 26 ging de leiding de grond in. Om bijna een halve kilometer verder, vlak voor de loods van de kwekerij van de firma IJzelenberg, naar boven te ploppen. Bij de aanleg van de hoofdleiding maakte men gebruik van HDD (Horizontal Directional Drilling). A. Hak Leidingbouw en Welvreugd Drilling – aannemers van het project – hadden daarmee al eerder ervaring opgedaan bij Trias Westland, nauwelijks acht kilometer ten noorden van Maasdijk. 

Arnold van Griethuijsen, directievoerder bij het project, legt op de website van Warmtenetwerk Westland enkele hoogtepunten uit. “Om de leiding in het boorgat te trekken, gebruikten we een vijftig ton boormachine van Welvreugd Drilling (een zogeheten Boor-rig machine). Uiteindelijk is een maximale diepte van 18 meter en 52 centimeter bereikt. Na het diepste punt ging de leiding onder ongeveer dezelfde hellingshoek naar boven, richting het bovengrondse eindpunt bij de firma IJzelenberg. De transportleiding trokken we in met een snelheid tussen de vijftig en honderd meter per uur, in stukjes van zes meter. Dat duurde ongeveer vier uur”, zegt hij.

 

Transportleiding
De aanleg van de transportleiding is onderdeel van het Warmtesysteem Westland (WSW) waarbij verschillende warmtebronnen aan elkaar worden geknoopt om tot een open, onafhankelijk warmtenetwerk te komen. Naast geothermie, het grootste deel, willen de Westlandse telers zo’n 100 MW havenwarmte, biogas en WKK’s inzetten. Daarmee kan ruim 650 miljoen kuub aan aardgasequivalenten worden bespaard, overeenkomend met het jaarlijkse verbruik van een grote Nederlandse stad. Veel bedrijvenclusters in de regio hebben al een geothermiebron, bijvoorbeeld Naaldwijk (Trias Westland), Poeldijk en de Kralingerpolder. Nieuwe bronnen worden later geslagen bij Polanen, in de Wippolder en boven Hoek van Holland. Door gefaseerd diverse bronnen aan elkaar te koppelen, ontstaat een regionaal netwerk waarmee de deelnemers warmte kunnen afnemen én leveren. 

Auteur:
Tseard Zoethout

Lees ook onze andere berichten