Hoofdleiding Sliedrecht wordt huzarenstukje

Geplaatst op 02-02-2024 door Stichting Warmtenetwerk

De aanleg van de hoofdleiding voor het Sliedrechts warmtenet wordt een huzarenstukje. Parallel aan de spoorbrug over de Merwede gaat HVC, de afvalverwerker voor de Drechtsteden, twee leidingen van elk 1200 meter trekken tussen de golfbaan Crayestein (Dordrecht) en de wijk Baanhoek (Sliedrecht). Zulke horizontale gestuurde boringen zijn al eerder gedaan maar amper onder een stromende rivier. De intrekoperaties duren bijna een week in maart en april 2024.

 

De operatie vormt het sluitstuk voor het grootschalige warmtenet waaruit nu meer dan 1100 woningen hun warmte putten, vanaf Baanhoek tot het Burgemeester Feitsmapark (aan de rand van het oude Sliedrecht). Dat moeten er vóór 2028 achtduizend worden, als tenminste zeventig procent van de bewoners instemt met de aansluiting en bijkomende kosten. Ruim zeventig procent van de huurders van Tablis Wonen – dat 4600 woningen in Sliedrecht en Molenlanden beheert – heeft dat inmiddels gedaan. Ook ruim dertig woningbezitters in de nieuwbouwwijken Vogelenzang en De Horst hebben zich daarvoor uitgesproken. HVC, de gemeente Sliedrecht en aannemer Heijmans geven de garantie dat de overstap van aardgas naar een warmtenet ordelijk verloopt. 

 

Waar kunststukje
De aanleg van het warmtenet ging de afgelopen vier jaren met de nodige overlast voor omwonenden, scholieren en het verkeer gepaard, met name door vertraging van de PAW proeftuin Sliedrecht-Oost (Vogelenzang en De Horst) wegens sterk gestegen kosten voor materialen en arbeid. De kosten voor het eerste deel van het warmtenet bedroegen eind 2022 al 2,5 miljoen euro per kilometer. 

De aanleg van de hoofdleiding onder de Merwede door is volgens Willy Heussen, omgevingsmanager van de HVC groep voor de Drechtsteden, een waar kunststukje. “We maken eerst de leidingen gereed: een voor de aanvoer van warmte en een retourleiding. Dan boren we twee gaten onder de Merwede door. Vervolgens zijn er twee ‘intrekoperaties’ en trekken we de leidingen door de geboorde gaten heen. Als het boren klaar is, trekken we die leidingen van de Parallelweg op rollers naar het boorgat. De stalen leiding zal bij Baanhoek een flinke bocht moeten maken. Daar komen twintig kranen aan te pas. Dat wordt best wel spannend”, zo vertelde hij recent aan de lokale website van Sliedrecht.

 

Duurzame aardwarmte
De warmte voor het netwerk komt nu nog uit de gasgestookte centrale bij de korfbalclub ten noorden van het Burgemeester Feitsmapark. Op termijn zal dat worden vervangen door de warmte uit de slibverwerkingsinstallatie van HVC, vlakbij de RWZI van Waterschap Hollandse Delta op de andere oever. Eind dit jaar wil HVC ook die leiding operationeel hebben. Voor de periode tot 2028 staat meer duurzame aardwarmte op het programma. Daarvoor wil de HVC groep doubletten slaan op twee tot drie kilometer in de ondergrond. Per kilometer is het daar zo’n dertig graden warmer. Die warmte zal te zijner tijd ook in het watercircuit worden gebracht en over de aangesloten woningen worden verdeeld. De aanleg van het laatste stuk warmtenet valt samen met straatvernieuwing en nieuwe groenvoorziening in de nieuwbouwwijken De Horst en Vogelenzang. 

 

Meer informatie:

 

Auteur:
Tseard Zoethout

Lees ook onze andere berichten