Jongeren zijn de toekomst voor onze duurzame energievoorziening

Geplaatst op 06-02-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Wat is de plek van de energietransitie in het onderwijs, waar de generatie wordt opgeleid die de transitie verder zal vormgeven en vervolgens zal werken en leven met het resultaat? In opdracht van EBN is onderzocht hoe jongeren en docenten kijken naar de energietransitie en hoe belangrijk het volgens hen is dat de transitie als thema ook aan bod komt in de les. Voor Jong Warmtenetwerk staat buiten kijf dat de toekomst van een duurzame warmtevoorziening in de handen van jongeren ligt.

 

Meer leren over de energietransitie op school
Voor het onderzoek van EBN komt naar voren dat zowel docenten als jongeren de energietransitie belangrijk vinden en dat zij er waarde aan hechten om hierover te leren op school. Echter, op dit moment gebeurt dat nog bijzonder weinig: een ruime meerderheid van de docenten geeft aan dat het onderwerp ‘energietransitie’ (bijna) nooit tot enkele keren per jaar op de agenda staat. Op de vraag hoe meer aandacht zou kunnen worden besteed aan de energietransitie scoren gastlessen en aanvullend lesmateriaal het hoogst.


Intrinsieke motivatie bij beroepskeuze
Om de energietransitie te realiseren in de toekomst, zullen de jongeren van nu een belangrijke rol spelen. Volgens Robin Van der Sande, bestuurslid bij Jong Warmtenetwerk, is het daarom belangrijk om jongeren te enthousiasmeren voor banen in de energietransitie. In een interview met Warmte365 legt Van der Sande uit waarom dat zo is: “Veel jongeren zijn intrinsiek gemotiveerd om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Klimaatverandering leeft enorm onder deze groep, en jongeren maken daarin meer bewuste keuzes. Mensen die al langer in de energietransitie werken, zijn ingestapt toen het nog geen breed gedeeld thema was. Voor de jongere generatie is het een hele bewuste keuze om in te stappen omdat ze daarmee iets goeds kunnen doen.”

In het interview legt Van der Sande uit hoe je jongeren bij de energietransitie kunt betrekken en wat voor hen verder belangrijk is bij het maken van een keuze voor een opleiding of beroep, aan het begin van hun carrière. “Jongeren willen maatschappelijk belang, een ontwikkelingsperspectief en diversiteit in hun werkdag. Er is vooral behoefte aan beroepsopgeleide mensen, die bijvoorbeeld een warmtenet kunnen leggen.” Lees het volledige artikel hier.

 

Jong Warmtenetwerk
Jong Warmtenetwerk is een initiatief van Stichting Warmtenetwerk en richt zich op Young Professionals die zich bezighouden met het versnellen van de energietransitie. Jong Warmtenetwerk stelt kennisdeling en kennisverrijking gecombineerd met laagdrempelig netwerken centraal. 

 

Meld je aan voor Jong Warmtenetwerk!
Ben je onder de 35 jaar en heb je affiniteit met verduurzaming van onze warmtevoorzieningen en de energietransitie, dan is Jong Warmtenetwerk wat voor jou! Bij Jong Warmtenetwerk verbinden we ideeën, mensen, technieken en processen aan elkaar om te komen tot onze gezamenlijke energietoekomst. Ons doel is jonge professionals te verbinden en een stem te geven in deze transitie, het gaat immers over onze toekomst. Kijk hier voor meer informatie over Jong Warmtenetwerk en meld je kosteloos aan.

 

Lees ook onze andere berichten