Ledenblog: Verslimming van een warmtenet in de praktijk: Zo doe je dat!

Geplaatst op 28-04-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Het bestaansrecht van een warmtenet is om duurzame warmte te leveren op een betaalbare, betrouwbare en veilige manier. Maar hoe doe je dat als het benodigde technisch personeel niet altijd voorhanden is en je meest kostbare bezit (de leidingen) zich in een steeds drukker wordende ondergrond bevinden?

Het verslimmen van het netwerk kan hierbij uitkomst bieden. Dit betekent het toepassen van sensoren om het netwerk op afstand te bewaken. Door het verslimmen heb je real-time inzicht in de prestaties van je net, word je direct gewaarschuwd wanneer er iets aan de hand is en geef je je personeel veel meer reikwijdte om de infrastructuur te onderhouden.

Warmtenet monitoren
Een warmtenet is bij uitstek geschikt om op afstand te monitoren. Niet alleen temperatuur en drukken maar ook de conditie van de leiding zelf kan gemonitord worden. Denk hierbij aan het monitoren voor lekken of graafschades, het monitoren van de isolatie (vacuüm) of de kathodische bescherming.

Warmtebedrijf Rotterdam
Withthegrid ondersteunt eigenaren en beheerders van warmtenetten met deze uitdagingen. Zo is het mogelijk om het warmtenet kosten effectiever en veiliger te beheren. Warmtebedrijf Rotterdam (WBR) heeft er ook voor gekozen om haar net op deze manier te verslimmen.

“De warmteleidingen zijn de belangrijkste fysieke  assets van Warmtebedrijf Rotterdam. Met de hulp van verschillende sensoren en de software van Withthegrid kunnen wij de leidingen nu in topconditie houden en worden wij direct gealarmeerd als er wat aan de hand is” – Andrew Mol Operations Manager Warmtebedrijf Rotterdam

Case study
Vooral het real-time inzicht en het eigen technisch personeel effectiever inzetten waren voor WBR doorslaggevend. Om te laten zien hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat is er een case study van gemaakt.

Ook benieuwd hoe Warmtebedrijf Rotterdam dat gedaan heeft? Download dan nu de case study.

Auteur:
Paul Mignot (Withthegrid)

 

*Stichting Warmtenetwerk is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ledenblogs. Dit ligt, net zoals de rechten, bij de auteur. Stichting Warmtenetwerk publiceert ledenblogs om het debat over de ontwikkeling van warmte te stimuleren en kennisdeling te bevorderen. De blogs zijn geen weergave van de standpunten van Stichting Warmtenetwerk. Wilt u in gesprek komen met de auteur? Dit kan Stichting Warmtenetwerk bemiddelen (mits de auteur akkoord gaat). U bent welkom om een contactverzoek in te dienen via het ledenprofiel. 

 

Lees ook onze andere berichten