Monitoringsrapporten NPLW: Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie

Geplaatst op 08-10-2024 door Stichting Warmtenetwerk

In het voorjaar van 2024 interviewden de accounthouders van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ruim 110 gemeenteambtenaren. Ook hebben zij gesprekken gevoerd met projectleiders van de 66 Proeftuinen Aardgasvrije Wijken en met lokale en regionale bestuurders tijdens 15 Doe-ateliers. Het beeld dat hieruit naar voren komt, is dat alle gemeenten in Nederland hard aan de slag zijn in de lokale warmtetransitie. Wel geven gemeenten aan meer financiële middelen en duidelijkheid nodig te hebben over wetgeving om te kunnen opschalen naar de uitvoeringsfase.

 

Dit en andere signalen leest u in de 3 monitoringsrapporten van het NPLW, waar de minister van Klimaat en Groene Groei op 7 oktober de Tweede Kamer over berichtte.  Uit de rapporten blijkt dat alle gemeenten hard werken aan de warmtetransitie. Bijna de helft van de gemeenten is bezig met de voorbereiding op het warmteprogramma. Alle gemeenten zijn actief met het isoleren van woningen en andere gebouwen. Een meerderheid zet actief in op het stimuleren van individuele oplossingen zoals warmtepompen.

 

Meer warmtenetten
Gemeenten hebben meer plannen voor warmtenetten in vergelijking met vorig jaar, vooral in het stedelijk gebied. Het aantal aardgasvrije woningen bij de proeftuinen groeide tot circa 6.500. Daarnaast hebben gemeenten in de proeftuinen ruim 3.500 woningen aardgasvrij-ready gemaakt en is bijna de helft van de proeftuinen bezig met uitvoering van isolatie, kierdichting en het stimuleren van elektrisch koken.

 

Signalen
Sinds de start van de proeftuinen hebben gemeenten veel signalen opgepakt. Ook heeft het Rijk veel meer financiële middelen beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld de aanleg van warmtenetten, de installatie van warmtepompen en isolatie. Daarnaast zijn er veel rijksmiddelen beschikbaar voor meer uitvoeringscapaciteit, waardoor provincies, regio’s en gemeenten personeel konden aannemen. Toch blijkt het nog niet genoeg. Inmiddels zijn de wetten Wgiw en Wcw in behandeling bij de respectievelijk de Eerste – en Tweede Kamer.

 

Vragen over wetgeving, overtuigen bewoners en prioriteiten
Uit de rapporten blijkt dat gemeenten duidelijkheid vragen over de wetgeving en voor collectieve projecten is meer geld nodig, bijvoorbeeld voor het realiseren van warmtenetten. De bestuurders geven aan ook een goed, nationaal verhaal nodig te hebben om bewoners te overtuigen van nut en noodzaak om een warmtenet aan te leggen als oplossing om van het gas af te gaan. Tot slot worstelen gemeenten met hun regierol en het stellen van prioriteiten gezien de grote samenhang met andere opgaven als netcongestie in relatie tot de warmtetransitie.

Bron: NPLW

 

Heeft u vragen over de Wcw? Kom naar de kennissessie op 7 november a.s.!
Er leven nog veel vragen over de Wcw. Daarom organiseert de Programmaraad Wet- en Regelgeving van Stichting Warmtenetwerk op 7 november 2024 een vervolg op de Kennissessie Wcw in Hotel van der Valk te Breukelen. Tijden deze kennissessie gaan wij verder in op de inhoud van de eerste kennissessie van Wcw van 11 januari jl. In de kennissessie van 7 november willen wij graag een verdiepingsslag maken. We gaan er hierbij vanuit dat u bekend bent met de basissystematiek van de Wcw. Het doel van deze sessie is om het wettelijke kader te schetsen en de vertaalslag naar de praktijk te maken.

 

Deze kennissessie is dus zeer interessant voor gemeenten, maar ook voor energiebedrijven en netbeheerders, corporaties en andere partijen die zich bezighouden met de ontwikkeling en aanleg van warmte(netten). Er is gedurende de sessie volop gelegenheid om uw vragen te stellen aan de sprekers.

 

Kijk hier voor meer informatie en om u aan te melden: Kennissessie Wet collectieve warmte (Wcw) op 7 november 2024 – Stichting Warmtenetwerk.

 

Lees ook: Aan de slag met de nieuwe warmtewetgeving! – Stichting Warmtenetwerk

Download hier de nota van wijziging van de Wcw

Download hier de brief van minister Hermans over de randvoorwaarden voor verdere uitrol van warmtenetten

Lees ook onze andere berichten