Nederland neemt voorbeeld aan wereldleider warmtenetten voor het versnellen van de energietransitie

Geplaatst op 08-10-2018 door Stichting Warmtenetwerk

De 50 deelnemende organisaties bestonden uit representanten uit de warmteketen, zoals gemeenten, warmtebedrijven, producenten, ingenieurs, leveranciers, onderwijsinstellingen en het RVO. Dit gemêleerde gezelschap kreeg een inkijk op diverse domeinen van stadsverwarming waaronder beleid, organisatie, tarieven, bronnen, planning, participatie, governance en bedrijfsvoering. Dit gebeurde aan de hand van excursies, praktijkvoorbeelden, workshops en discussies. Voor het volledige programma klik hier.

Jan Rooijakkers (Voorzitter Stichting Warmtenetwerk) vat de reis samen: “Denemarken heeft ons overtuigd dat we met warmtenetten de energietransitie kunnen halen. Wij hebben in de praktijk gezien dat het mogelijk is om in 2050 tot 75% van de warmtebehoefte te voorzien met warmte uit klimaatneutrale bronnen. Als we de Nederlandse ambities hoog houden komen we van het gas los. Om dit van de grond te krijgen moeten spelers met elkaar samenwerken en kennis delen. En, misschien wel het belangrijkste ingrediënt, een snufje lef hebben.”

Stichting Warmtenetwerk is het gezicht van de warmtesector. Op het platform zetten spelers uit de warmteketen, van gemeente tot leverancier, zich in voor de energietransitie met duurzame collectieve warmte. Op het platform staat kennisdeling en samenwerking centraal en initiëren leden werkgroepen, workshops en excursies (o.a.). Voor meer informatie over Stichting Warmtenetwerk klik hier.

Bij vragen kunt contact opnemen met Fabienne Heidemann op f.heidemann@warmtenetwerk.nl

Voor persfoto’s van de studiereis en het logo van Stichting Warmtenetwerk klik hier.

Lees ook onze andere berichten