Persbericht: Bouw innovatieve en duurzame warmtecentrale DEVO van start

Geplaatst op 07-02-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Niet één, maar wel vier palen werden er vrijdag 2 februari de grond in geslagen. Het markeerde de start van de bouw van DEVO’s nieuwe duurzame energiecentrale. De centrale produceert straks warmte voor het hele deelplan Groenpoort in Veenendaal-oost. Sterke elektrische warmtepompen en grootschalige warmtebuffering zorgen ervoor dat die warmte CO2-neutraal is.  

Wethouder Martijn Beek sloeg namens de gemeente Veenendaal, aandeelhouder van DEVO, een van de palen in de grond. Dit deed hij samen met Gerhard van de Lagemaat, directeur van DEVO en Frank van der Vlugt en Gijs de Man, beiden commissaris van DEVO. Hiermee gaven zij samen het officiële startsein voor de bouw. Op het bouwterrein kwamen alle partijen samen die een rol hebben in de ontwikkeling – van ontwerp tot uitvoering. Linthorst Techniek en Bouwbedrijf Kreeft zorgen ervoor dat de centrale de komende maanden werkelijkheid wordt.

Gerhard van de Lagemaat (directeur DEVO) sprak zijn dank uit naar de aanwezigen: “Dit is een bijzonder moment: de tweede warmtecentrale die we in Veenendaal gaan bouwen. En daarvoor wil ik jullie allen danken. Zonder jullie stonden we hier niet. Extra bijzonder is dat het ons lukt om dit te doen ondanks de beperkingen die netcongestie ons oplegt.”

Warmtebuffer voor netcongestiemanagement
Van de Lagemaat lichtte toe hoe DEVO warmte gaat produceren buiten de piektijden op het elektriciteitsnet: “Iedereen wil energie afnemen op hetzelfde moment. Vooral in de ochtend en avond. Dat wordt steeds moeilijker en duurder. En het zorgt voor problemen op het elektriciteitsnet. Maar in deze energiecentrale zitten een aantal slimme elementen. Zo komt er energieopslag in de vorm van een warmtebuffer. We kunnen dan buiten de piektijden warmte produceren. Die warmte slaan we op en leveren we aan bewoners wanneer zij dat nodig hebben. Zo mijden wij de piekmomenten voor de productie van warmte, zonder dat bewoners hun warmtevraag en dus hun gedrag hoeven aan te passen. Dat maakt deze centrale uniek.”

Duurzaamheid in Veenendaal
Martijn Beek (wethouder gemeente Veenendaal) blikte terug op het proces in aanloop naar de nieuwe centrale: “Wie had een paar jaar geleden gedacht dat we een tweede energiehuis met DEVO neer zouden zetten? Complimenten aan alle mensen bij DEVO die zich elke dag hard maken voor duurzame energie in Veenendaal-oost. Dit sluit aan bij de ambities die we als gemeente hebben op het gebied van duurzaamheid. Het is een geweldige toevoeging aan de duurzame wijk Groenpoort.”

Oplevering centrale eind 2024
Na de woorden van de wethouder, gaf Van de Lagemaat het startsein voor de officiële handeling. “We slaan niet één, maar meteen vier palen de grond in. Zo geven we een flinke boost aan de planning,” grapte hij “want in november worden de eerste woningen al opgeleverd. En dan moeten we natuurlijk wel warmte kunnen leveren. We wensen Kreeft en Linthorst heel veel succes met de bouw. We hebben er alle vertrouwen in dat we eind dit jaar hier weer staan om samen de oplevering van deze centrale te vieren.”

Auteur:
Persbericht DEVO

Lees ook onze andere berichten