Warmtenet Breda wordt vijf kilometer langer

Geplaatst op 13-07-2022 door Stichting Warmtenetwerk

 

Breda krijgt er vijf kilometer aan warmteleiding bij. Het nieuwe tracé loopt langs het centrum van de oude binnenstad wat de aanleg zeer complex maakt. Maar als het af is, mag het resultaat er zijn. In potentie kunnen 7000 woningen en nog eens 100 bedrijven aangesloten worden door de aanleg van het nieuwe tracé, dat de warmtenetten in West- en Oost-Breda met elkaar verbindt. De eerste fase van het project is al afgerond. In juni is Ennatuurlijk begonnen met fase twee en drie.

 

“We hebben het hier over een forse uitbreiding van het warmtenet met een leiding die de oost- en westkant van ons warmtenet in Breda verbindt. Zo ontstaat er een ringleiding.” Ton Goossens, key accountmanager bij Ennatuurlijk, vertelt dat het project niet over een nacht ijs ging. “We zijn tien jaar geleden begonnen met het plannen van deze nieuwe leiding. Het westen van Breda heeft eigenlijk overcapaciteit en het oosten ondercapaciteit, waardoor we nu in het oosten nog extra ketels moeten inzetten.”

 

Uitbreiding warmtenet Breda
Breda heeft een van de oudste warmtenetten van Nederland. 22 procent van de huishoudens (20.000 woningen) is aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk en nog eens zo’n honderd bedrijven. Het warmtenet levert lokale warmte van de RWE-centrale in Geertruidenberg. De leiding gaat onder het centrum door langs de singels en maakt de groei van het warmtenet in Breda mogelijk. Door de aanleg van de Warmtesingel stijgt de capaciteit van het warmtenet met 7000 woningen en nog eens 100 extra bedrijven. Daarmee is het voor veel bestaande woningen en bedrijven die nu nog verwarmen met aardgas een goed aardgasvrij alternatief.

 

Zwembad
Eerder was de aanleg van de nieuwe leiding niet rendabel, vertelt Goossens. “Maar vervolgens kwam er een vraag vanuit de gemeente Breda om Zwembad Sonsbeeck van warmte te voorzien. De warmtesingel komt daar langs. Vervolgens zijn we er nog klanten bij gaan zoeken, zoals de Brandweerkazerne en de Koninklijke Militaire Academie. Omdat we hier met hogetemperatuurwarmte werken konden we de oudere gebouwen ook aansluiten.” De aanleg van de Warmtesingel gebeurt in drie fasen. De eerste fase is al afgerond in oktober 2020. Dit deel van het tracé loopt van het NAC-stadion naar de Middellaan. Hierbij zijn de Brandweerkazerne, twee grote appartementencomplexen en de Koninklijke Militaire Academie aangesloten.

 

Niet rendabel
De aanleg van de fases twee en drie waarmee de ring compleet gemaakt wordt, zijn in juni 2022 gestart en moeten medio 2023 zijn afgerond. Daarmee worden Zwembad Sonsbeeck, nieuwbouwproject The Marker en te renoveren woningen in Lange Stallen aangesloten op het warmtenet. Hiermee is de investering in het warmtenet nog altijd niet rendabel, vertelt Goosens. “Maar we gaan het toch doen en kijken wat de toekomst brengt. De voorinvestering voor het warmtenet komt dus op conto van Ennatuurlijk, maar we doen het natuurlijk niet voor niets. In het gebied liggen 7000 woningen die een grote kans maken om aangesloten te worden op dit warmtenet.” Voor de investeringen in het warmtenet was het belangrijk om toestemming te krijgen van de directie en aandeelhouders, legt Goossens uit. “Vanwege de groei van het warmtenet, de potentie en de warmtetransitievisie van de gemeente Breda was dat niet zo’n probleem. Door de aanleg kunnen we relatief snel betaalbare warmte leveren, ook in de toekomst. We hebben het warmtenet zo ontworpen dat we meer woningen kunnen aansluiten dan we in eerste instantie doen. Daarvoor hebben we de leidingen en het onderstation de maximale capaciteit gegeven.”

 

In de binnenstad
De tweede en derde fase zijn veel complexer dan de al afgeronde eerste fase van de aanleg van de Warmtesingel, zegt Goossens. “Dat komt doordat we echt in de binnenstad aan het werk gaan. Daarom is het belangrijk de werkzaamheden goed met de gemeente af te stemmen. We werken in de bodem, dus wegen moeten opengebroken worden. We werken langs de singels van Breda en drukke verkeersaders.” Nu de aanleg van de tweede en derde fase begint, bemerkt Ennatuurlijk nog extra complicerende omstandigheden. “We hebben te maken met de schaarste aan materialen. De leveranciers van de leidingen krijgen bijvoorbeeld normaal veel staal uit de Oekraïne. We lopen nu een week vertraging op hierdoor. Dat betekent dat de planning ook een week achteruit moet, wat weer erg vervelend is voor de omwonenden.”

 

Overlast
Bewoners van de binnenstad gaan dus overlast ervaren door de aanleg van het warmtenet, beaamt Goossens. “Dat brengt nog extra complexiteit in dit project. Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat er in hun omgeving gebeurt. Daarom is afstemming heel belangrijk en dat doen we met de aannemer Heijmans en via de BouwApp. Het zal voor sommige bewoners een ingrijpend project worden. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat het traject hier met 5 kilometer erg lang is.” De samenwerking met de gemeente levert Breda nog wat extra’s op. “De gemeente kan meteen de omgeving aanpakken om die een hogere kwaliteit te geven. Daarnaast wordt op sommige gedeelten van het traject tegelijkertijd het riool vervangen. En de gemeente heeft plannen om de nu nog ondergrondse rivier De Nieuwe Mark door te trekken, dat passen we ook in in de werkzaamheden.”

 

Op de foto:

  1. Het tracé van de Warmtesingel.

  2. Het nieuwe tracé loopt door de binnenstad.

 

Meer info in de Warmteprojectentool
Meer informatie over het warmtenet Breda vindt u óók in de Warmteprojectentool: https://warmtenetwerk.nl/warmteproject/warmtenet-midden-en-west-brabant/ 

Via de homepage van de Warmteprojectentool kunt u naar alle warmteprojecten in Nederland. In de tool vindt u op één centrale plek: praktijkvoorbeelden inclusief technische specificaties en bronnen, betrokken partijen én de mate van bewonersparticipatie. 


Door middel van de landkaart of de handige filters vindt u eenvoudig hét praktijkvoorbeeld dat het beste aansluit bij uw informatiebehoefte, waarna het contact met betrokken partijen eenvoudig kan worden gelegd.

Auteur:
Joop van Vlerken

Lees ook onze andere berichten