Warmtenetten cruciaal voor energietransitie

Geplaatst op 30-08-2021 door Stichting Warmtenetwerk

Warmtenetten zijn cruciaal voor de energietransitie. Dat zegt voorzitter van Stichting Warmtenetwerk, Ernst Japikse, in een interview met het platform Analyse Nederland. Volgens Japikse zijn warmtenetten een goede oplossing om woningen met behulp van een collectieve oplossing te voorzien van warmte en warm tapwater.

 

Belangrijk daarbij is dat de warmte steeds vaker opgewekt wordt met duurzame bronnen, legt Japikse in het interview uit. “Voor de warmtenetten zullen de komende jaren op grote schaal nieuwe duurzame bronnen ontwikkeld worden om aan de vraag te kunnen voldoen.” De komende dertig jaar moeten flinke stappen gezet worden om over te stappen naar duurzame energiebronnen om huizen en gebouwen van groene stroom en warmte te kunnen voorzien.

 

Lokaal en duurzaam
Zo wordt warmte in de toekomst steeds vaker geleverd door lokale duurzame bronnen zoals warmte uit afval- of oppervlakte water, zonnewarmte en geothermie, vertelt Japikse. “Voor elk warmtenet dat wordt aangelegd, wordt lokaal bekeken wat de beste oplossing is. In Leeuwarden wordt op dit moment geboord naar aardwarmte, maar in Helmond is bekend dat daar geen aardwarmte beschikbaar is en wordt er bekeken of aquathermie toegepast zou kunnen worden.”

 

Meer informatie:

Lees het interview op de website van Analyse Nederland.

Download het magazine Duurzaam Nederland van Analyse Nederland.

Auteur:
Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten