Warmteprojectentool biedt schat aan informatie

Geplaatst op 15-11-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Stichting Warmtenetwerk heeft op 7 oktober 2021 de Warmteprojectentool gelanceerd. De tool is nu dus iets meer dan een jaar in de lucht en trekt steeds meer bezoekers. Zij zijn op zoek naar informatie over warmteprojecten en kunnen hier ruim 400 projectlocaties met elkaar vergelijken. De Warmteprojectentool biedt dan ook een schat aan informatie. Recent is daar de CO2-prestatie van warmtenetten bijgekomen, zodat bezoekers ook de duurzaamheid van de verschillende projecten kunnen onderzoeken.

 

“We zien een groeiend enthousiasme voor de Warmteprojectentool. Dat maken we op uit de monitoring. Mensen zijn op zoek naar de mogelijkheden op het gebied van warmtenetten.” Bestuurslid Frank Kersloot van Stichting Warmtenetwerk benadrukt dat de Warmteprojectentool door veel mensen in de sector gevonden wordt. “Wat we terug horen, is dat mensen positief zijn. Het gaat ook niet om vluchtig gebruik. Je merkt dat mensen echt op zoek zijn naar relevante informatie en met de zoekfunctie een tocht langs goede voorbeelden beginnen.”

 

CO2-prestatie
Nieuw in de Warmteprojectentool is de CO2-prestatie van de verschillende netten, vertelt Albert Bloem van Talent voor Transitie en mede-ontwikkelaar van de tool. “We zijn hiermee begonnen om de bezoekers te informeren over de duurzaamheid van de warmtenetten. Ook daarin kunnen verschillen zijn. We hebben hiervoor de beschikbare informatie uit de warmte-etiketten en de informatie van bedrijven aan elkaar gekoppeld. Dat geeft een goed zicht op de CO2-prestatie.” Deze nieuwe kennis is in de tool gezet door Yonas Teklay, van Talent voor Transitie. Hij vertelt hoe zijn zoektocht verliep. “Het was makkelijker om de CO2-prestaties van grotere projecten te verzamelen dan die van kleinere. Uiteindelijk kwamen we erachter dat RVO deze informatie wel heeft. Zij hebben ons geholpen om deze informatie te verspreiden.”

 

Open en transparant
Bloem bevestigt dat de tool goed gevonden wordt. “Ik kom veel mensen tegen die actief zoeken op de Warmteprojectentool. Ze zijn blij dat het er is. Het past ook bij de doelstellingen van Stichting Warmtenetwerk die de informatie van de warmtenetten graag wil delen met  geïnteresseerden. Normaal is het voor mensen lastig om snel informatie te vinden over dit onderwerp en daarom is het handig dat dit nu allemaal bij elkaar staat.” Nieuwe mensen in de warmtesector profiteren van de geboden informatie in de tool, legt Kersloot uit. “Nu steeds meer gemeenten aan de wieg van warmtenetten staan, zijn ze op zoek naar informatie. Als ze in de tool een project kunnen vinden dat vergelijkbaar is met een project wat men zelf wil ontwikkelen, kunnen ze gericht contact zoeken met de betrokkenen van het reeds gerealiseerde project. De tool laat zien welke projecten er zijn op een heel laagdrempelige manier.” Dat helpt ook mensen die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een baan binnen de sector, vertelt Bloem. “Ik hoorde laatst van iemand dat die heel veel had gehad aan alle informatie die we bieden omdat ze solliciteerde naar een baan in de warmtesector.”

 

Lessons learned
De Warmteprojectentool biedt informatie die anders misschien niet beschikbaar zou zijn, denkt Bloem. “Soms heb je meer aan de informatie over een initiatief honderd kilometer verderop, dat vergelijkbaar is aan het nog te ontwikkelen project, dan aan een project om de hoek.” Volgens Kersloot is het de bedoeling dat de warmteprojecten van elkaar kunnen leren. “Het gaat nadrukkelijk over de ‘lessons learned’ en het delen van informatie. Delen van positieve ervaringen bij de realisatie van een warmteproject is een mooi bijeffect, maar dat is niet het doel.” Bloem zegt dat de verscheidenheid onder de projecten groot is. “De pluriformiteit onder warmtenetprojecten is groter dan je in eerste instantie zou denken. Als je dat laat zien, maak je het ook aantrekkelijker voor initiatiefnemers om dit te onderzoeken.”

 

Nieuwe projecten
Teklay vertelt dat het een hele klus is om de Warmteprojectentool te vullen met data. “Er staan nu rond de 90 warmtenetten en 400 locaties in, waaronder hoofdbronnen of hulpbronnen, en er komen steeds nieuwe projecten bij.” En de database zal nog wel een tijdje blijven groeien, vult Kersloot aan. “Als warmte zo’n vlucht neemt als verwacht wordt, komen er nog heel veel projecten bij. In de tool staan niet alleen de gerealiseerde projecten, maar ook de projecten in ontwikkeling. Mensen zien hun projecten graag terug. Het is vooral een sport om alle data bij te houden.” Een goede manier om nieuwe projecten voor de tool te vinden, is het bijhouden van de website van het Programma Aardgasvrije Wijken vertelt Teklay. “Daar zoeken we actief naar nieuwe projecten. En daarnaast natuurlijk in samenwerking met Stichting Warmtenetwerk zelf.” 

 

Reactie-button
Dat de Warmteprojectentool goed bestudeerd wordt, merkt Bloem ook aan de reacties. “We hebben een reactie-button. We merken dat de warmtebedrijven zelf de data over hun eigen warmtenetten bestuderen en eventueel corrigeren. We zien dus de trots van de eigenaren terug in de reacties.” Het helpt ook om de tool up-to-date en kwalitatief te houden, merkt Kersloot op. “Blijkbaar toetsen de deelnemende partijen zelf hun projecten en daardoor wordt de kwaliteit van de tool natuurlijk beter.”

 

Meer informatie:

Auteur:
Joop van Vlerken

Lees ook onze andere berichten