Congres Aardgasvrije Wijken: van leren naar opschalen

Datum:
10 maart 2022

Tijdstip:
meer info volgt

Locatie:
Congrescentrum NBC in Nieuwegein

Het derde Congres Aardgasvrije Wijken vindt plaats op donderdag 10 maart. Het congres biedt een aantrekkelijk programma, vol variatie en inspiratie. U hoort de nieuwste inzichten, krijgt verhalen uit de praktijk en we praten met deskundigen over het aardgasvrij (‑ready) maken van wijken, buurten en dorpen. Ook maken we bekend welke nieuwe proeftuinen in 2022 van start gaan. U kunt u nu aanmelden!

 

Fysiek én online
Vanwege de coronamaatregelen is het een hybride congres: fysiek én online, van 10.00 tot 17.00 uur. Een beperkt aantal deelnemers kan fysiek aanwezig zijn in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Hoeveel precies, hangt af van de in maart geldende maatregelen. Bij uw aanmelding geeft u aan wat uw voorkeur heeft.

 

Van leren naar opschalen
Het motto van dit derde congres is ‘van leren naar opschalen’. In de proeftuinen is inmiddels veel ervaring opgedaan en kennis ontwikkeld. Nu alle gemeenten hun Transitievisies Warmte hebben opgesteld, is het tijd voor het opschalen van de wijkgerichte aanpak. Maar hoe doet u dat? Welke uitvoeringskracht is daarvoor nodig? Welke technieken en duurzame warmtebronnen zijn beschikbaar? En hoe betrekt u de bewoners? Dit – en veel meer – komt ter sprake tijdens het congres.

 

Gevarieerd programma
Dagvoorzitter Brecht van Hulten ontvangt een keur aan sprekers op het podium. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge opent het congres. VNG-bestuurder Lot van Hooijdonk vertelt over haar ervaringen met het aardgasvrij maken van wijken in Utrecht. Daarna schuiven vier gasten aan voor een panelgesprek: Monique Boeijen (directeur-bestuurder Actium Wonen), Oscar Dusschooten (wethouder Tilburg en verantwoordelijk voor proeftuin Quirijnstok), Maarten van Poelgeest (voorzitter Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving) en Roel Woudstra (algemeen directeur Buurkracht). Ze praten onder meer over de opgedane kennis in de proeftuinen, het opschalen en versterken van de uitvoering, en de klimaatambities van het nieuwe kabinet. Keynote-spreker is Maurits Groen die een inspirerend verhaal houdt over ‘Project Drawdown’ van de Amerikaanse auteur/adviseur Paul Hawken. Hawken schreef een boek over de ‘Top 100 oplossingen tegen klimaatontwrichting’. Zijn conclusie is: alles wat nodig is, is al beschikbaar en zelfs ook direct financieel rendabel.

 

Buurthuis en deelsessies
In het PAW Buurthuis doen verslaggevers Harry Louwenaar en Julia Sondermeijer live verslag van het congres en interviewen ze deelnemers over hun bijdrage aan het aardgasvrij (‑ready) maken van wijken. Na de lunch zijn er veertien deelsessies, verdeeld over twee rondes. Het congres eindigt met een borrel.

 

Doe mee!
Het congres is alleen toegankelijk als u zich vooraf aanmeldt. Dat geldt ook voor online deelname. Aanmelden voor het congres kan tot en met 1 maart. Als de belangstelling voor fysieke aanwezigheid bij het NBC Congrescentrum te groot is, moeten we helaas mensen teleurstellen en verwijzen naar online deelname. We laten dit op tijd weten.

 

Graag tot 10 maart!

Jos van Dalen
Programmadirecteur Aardgasvrije Wijken

 

Kent u iemand voor wie het Congres Aardgasvrije Wijken ook interessant is?
Stuur deze uitnodiging dan door. Zij kunnen zich aanmelden via deze link.

 

Alle warmteprojecten in Nederland in één tool
Wilt u de ins & outs weten van warmteprojecten en wijknetten in Nederland? Dat kan met de Warmteprojectentool van Stichting Warmtenetwerk.  Door middel van de landkaart of de handige filters vindt u eenvoudig hét praktijkvoorbeeld dat het beste aansluit bij uw informatiebehoefte, waarna het contact met betrokken partijen eenvoudig kan worden gelegd.

Bekijk ook andere evenementen