Dutch Data Center Association


Dutch Data Center Association
Dutch Data Center Association (DDA) is de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, fundament van de digitale economie. Wij verbinden inmiddels 93% van de marktleidende datacenters in Nederland met een missie: het versterken van de economische groei en het profileren van de datacenter sector naar de overheid, media en samenleving.

Visie op de energietransitie

Datacenters produceren veel warmte. Die warmte, opgewekt door duurzame elektriciteit wordt nog te vaak afgegeven aan de buitenlucht, en gaat daarmee verloren. DDA is actief bezig met het initiëren en versnellen van datathermie projecten. Wanneer we de restwarmte van al die datacenters inzetten voor het verwarmen van bijvoorbeeld woonhuizen, kantoren en zwembaden, besparen we bovendien op CO2-uitstoot. Met die reden besloot de Nederlandse datacenter sector in 2017 haar restwarmte gratis aan te bieden aan de Nederlandse overheid en al sinds eind 2018 wordt datathermie geclassificeerd als ‘hernieuwbare energie’ voor de BENG normering.

De energietransitie in praktijk

Op dagelijkse basis fungeert de Dutch Data Center Association als kwartiermaker tussen de datacenterbranche als leverancier van restwarmte in de vorm van datathermie en afnemers zoals warmtenetten maar ook directe afnemers zoals kantoren, zwembaden, en woonprojecten. De DDA faciliteert daartoe evenementen en kennissessies omtrent datathermie om nieuwe projecten te initiëren en te versnellen. Daarnaast behartigt de DDA de belangen van de branche als het aankomt op nieuwe wet- en regelgeving.Categorie

Brancheorganisatie
Overig


Kernactiviteiten

Brancheorganisatie
Datacenters
Onderzoek
Verbinden
Voorlichten
Events.


Website

www.dutchdatacenters.nl