Historische panden verwarmd door groene warmte

Geplaatst op 15-02-2019 door Stichting Warmtenetwerk

Niemand heeft het door. Zowel de bewoners van het deels rijksmonument Westerhout tijdens een potje kaarten als de leerlingen die zich haasten om op tijd te zijn voor de les. Het is aangenaam warm, de zon schijnt afgewisseld met wat regen en de dag loopt zoals verwacht. Toch is er wat veranderd. Het warme water dat zich verspreidt door de radiatoren wordt niet opgewarmd door aardgas, maar door een bron 2,5 km verderop.


Leerlingen van PCC Het Lyceum (onderdeel van het Petrus Canisius College) groeten enthousiast de bewoners van Zorgcirkel Westerhout en begeleiden de gasten naar het klaslokaal. Op naar de mini-les over duurzaamheid die ze hebben voorbereid. Op woensdag 13 februari presenteerden de leerlingen resultaten uit hun duurzaamheidsproject. Dit als onderdeel van de officiële aansluiting van PCC Het Lyceum en Zorgcirkel Westerhout op het warmtenet van HVC. De historische panden worden nu verwarmd door warmte uit de bio-energiecentrale, de oven van 830 graden 2,5 km verderop die afvalhout verbrandt.


Voorbeeld geven aan leerlingen

Het PCC heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De school wil zijn leerlingen bewust maken van keuzemogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van energiegebruik en gezondheid. “In 2010 werd PCC Oosterhout, de vestiging aan de Vondelstraat, al aangesloten op het warmtenet. De plannen zijn er om ook PCC Fabritius in de toekomst aan te sluiten. Dat zou heel mooi zijn” vertelt Frans van Pinxteren, voorzitter college van bestuur van het Petrus Canisius College.

Leerling PCC Het Lyceum: “Wij maken tijdens de les plannen hoe we de school kunnen verduurzamen en verspilling tegengaan. Een groen plein, een groen dak en groene lokalen. Planten in een klaslokaal zorgen ervoor dat de CO2 uitstoot vermindert en dat vergroot weer onze productiviteit.” 


Verantwoorde warmte voor bewoners Westerhout

‘’Warmte is in de ouderenzorg een onmisbaar element. Figuurlijk geven zorgprofessionals dagelijks liefdevolle aandacht en warmte aan cliënten. Door de aansluiting op het warmtenet van HVC doet de Zorgcirkel daar nog een schepje bovenop door ook letterlijk verantwoorde warmte te geven aan bewoners van Zorgcirkel Westerhout’’, aldus Wilma Bus, regiomanager Zorgcirkel Alkmaar. Daarnaast hoopt de locatie door zonnepanelen, afvalscheiding, toepassen van LED verlichting en andere duurzaamheidsmaatregelen het landelijke Green Deal keurmerk te behalen.


Openen van de warmtekranen levert forse verduurzaming op
Arjan ten Elshof directeur duurzame energie HVC overhandigde aansluitend een speciale warmtestoeptegel aan beide organisaties om de aansluiting op het warmtenet te markeren. “Met de aansluitingen op het in 2017 uitgeroepen ‘Duurzaamste warmtenet van Nederland’ wordt in Alkmaar een forse verduurzaming geleverd. De aansluiting levert een vermindering van CO2-uitstoot van een half miljoen kilo per jaar. Deze CO2 uitstoot is te vergelijken met 165 benzineauto’s die jaarlijks elk 20.000 kilometer rijden”, aldus Arjan ten Elshof.

Wethouder Duurzaamheid Christian Braak voegt daar nog aan toe: “We zetten weer een goede duurzame stap in Alkmaar! Geweldig om te zien hoe de volgende generatie met hun eigen toekomst bezig is. De ene week een vuist op het Malieveld, nu lokaal echt briljante duurzame oplossingen waar we met elkaar verder over na moeten denken. Dit kan alleen door goede samenwerking en daarom ben ik blij dat we hier nu samen met HVC, het PCC en Westerhout staan.”

Auteur:
Persbericht van HVC

Lees ook onze andere berichten