Koninklijke aandacht voor proeftuin aardgasvrij Purmerend

Geplaatst op 11-04-2019 door Stichting Warmtenetwerk

Afgelopen dinsdag werden de bewoners van de proeftuin aardgasvrij in Purmerend verrast door bijzonder bezoek: Koning Willem-Alexander kwam samen met minister Eric Wiebes langs om te kijken naar de voortgang van het aardgasvrij maken van woningen. Zij gingen daarvoor in gesprek met mevrouw Ramtahalsing, bewoner van de wijk. Zij woont in één van de eerste woningen die op het warmtenet van Stadsverwarming worden aangesloten.

 

De Koning was erg geïnteresseerd in de manier waarop Purmerend de inwoners helpt om de woning aardgasvrij te maken. Bewoners hebben veel mogelijkheden om met de gemeente in gesprek te gaan en op die manier invloed uit te oefenen. De gemeente heeft midden in de wijk een woning als kantoor in gebruik, waar bewoners welkom zijn. Ook krijgen alle bewoners huisbezoek en zijn er regelmatig bewonersavonden. Mevrouw Ramtahalsing: ‘De programmamanager – Jaspert Verplanke – kent iedereen bij naam en hij weet waar we allemaal wonen. We zijn hier echt buren onder elkaar. Dat maakt dat we met al onze vragen naar binnen durven lopen.’

 

Warmte van biomassa
De Koning kreeg een rondleiding door de woning, en kreeg een uitleg over de verschillen tussen centrale verwarming en een warmtenet. Ook sprak hij met de directeur van de grootste woningcorporatie in Purmerend, Cees Tip, die uitlegde hoe de corporatiewoningen worden verduurzaamd en aardgasvrij gemaakt. Directeur Stadsverwarming Purmerend, Gijs de Man, gaf een update over de werking van de biomassacentrale waar de warmte wordt opgewekt. Deze centrale is in 2015 door Koning Willem-Alexander geopend.

Purmerend is één van de koplopers in de energietransitie. Reeds 75% van de woningen is aangesloten op het warmtenet, omdat dat al sinds de jaren ’80 de norm is in Purmerend. De 25% die nu nog aardgasvrij moet worden, betreft met name woningen van voor die periode.

 

Sociaal maatschappelijk
De gemeente is er trots op dat de Koning en de minister Purmerend hebben uitgezocht om zich te verdiepen in de materie. Jaspert Verplanke: ‘Wij benadrukken overal dat dit veel meer een sociaal maatschappelijk project is dan een technisch project. Dat heeft ertoe geleid dat wij voor een sterk communicatieve aanpak hebben gekozen. Wie in ons project wil meedraaien als medewerker, wordt vooral op sociale vaardigheden aangesproken.’


Bron tekst en foto: Gemeente Purmerend 

Lees ook onze andere berichten