Nederland kan binnen een jaar bijna vijf miljard kuub aardgas besparen

Geplaatst op 02-03-2022 door Stichting Warmtenetwerk

Nederland kan op korte termijn veel minder aardgas verbruiken door een combinatie van snelle energiebesparing en versnelde duurzame opwekking. De komende ‘winterpiek’ in de vraag naar aardgas kan daardoor al lager uitvallen: binnen een jaar is een besparing van bijna vijf miljard kuub mogelijk. Binnen zo’n vier jaar is zelfs een besparing van 10 miljard kuub aardgas haalbaar. Nederland gebruikt nu zo’n 40 miljard kuub, waarvan circa 5 miljard kuub afkomstig is uit Rusland.

 

Wat zijn de mogelijkheden om op zo kort mogelijke termijn het Nederlandse aardgasverbruik te verminderen? Deze vraag speelt nu met de dag hoger op bij beleidsmakers in ons land. De tijdsdruk voor de beslissers wordt steeds groter. Daarom heeft de NVDE alle mogelijkheden in beeld gebracht in een vandaag verschenen notitie, in antwoord op vragen van met name politici en journalisten. In de notitie legt de NVDE vooral de nadruk op versnelling van zaken, die toch al goed waren voor de energietransitie.

 

Een groot deel van de notitie gaat – logischerwijze – in op alternatieven voor het gebruik van fossiele energie, de noodzaak voor het verkorten van doorlooptijden voor projecten inclusief concrete voorstellen om dit voor elkaar te krijgen. Voor de nieuwe SDE-rondes is een structurele oplossing bijvoorbeeld het inrichten van een afzonderlijk en toereikend budget voor o.a. duurzame warmte. Een ander dringend advies, waar wij als Stichting Warmtenetwerk ook voor pleiten, is om vaart te maken met de Wet collectieve warmte warmte. Hierdoor wordt voorkomen dat investeringsbeslissingen voor duurzame warmte mogelijk verder vooruitgeschoven worden. Ook het invoeren van een nationale subsidieregeling voor het afdekken van de onrendabele top van warmtenetten is een suggestie uit de NVDE-notitie. 

 

Als lid van de NVDE deelt Stichting Warmtenetwerk hieronder graag de volledige berichtgeving van de NVDE met u:

 

Lees hier de volledige Notitie ‘minder aardgas’ van de NVDE.

Het begeleidende persbericht kunt u hier lezen.

 

Lees ook onze andere berichten