Persbericht: Ontwerp Energienet Urk door InWarmte van start

Geplaatst op 24-01-2024 door Stichting Warmtenetwerk

Het Energienet Urk gaat duurzame verwarming en koeling bieden aan de visindustrie van Port of Urk en de nieuwe woonwijk Zeeheldenwijk. Hiervoor wordt een geavanceerd 5e generatie warmte- en koudenet aangelegd met de mogelijkheid tot continue uitwisseling van warmte en koude. De restwarmte van visverwerkende bedrijven wordt benut om woningen en bedrijven te verwarmen en te verkoelen. Het Energienet zal warmte en koude leveren aan de Zeeheldenwijk, een toekomstige woonwijk met 1650 woningen die de komende 10 jaar wordt ontwikkeld. Het afgekoelde water dat terugkomt uit de woningen kan door de visverwerkers worden gebruikt om koel- en vriesmachines efficiënter te laten draaien.

 

De gemeente Urk overweegt de oprichting van een lokaal warmtebedrijf, waar de gemeente minimaal 50% eigenaar van wordt. Een definitief besluit hierover wordt waarschijnlijk genomen in de zomer van 2024. Deze stap is een belangrijke mijlpaal voor de gemeente en zal een duurzame bijdrage leveren aan de toekomstige energievoorziening van Urk.

 

Bouwteamfase
Met het officiële startsein voor het ontwerp begint de bouwteamfase. InWarmte werkt samen met het projectteam (gemeente Urk, Volantis en Escoplan) het ontwerp verder uit. “Het Energienet biedt Urk een unieke kans om de energievoorziening innovatief en toekomstbestendig in te richten. We kijken ernaar uit om het ontwerp haalbaar te maken”, zegt InWarmte directeur Vincent Smeele.

 


 Teamfoto Energienet Urk

 

*Stichting Warmtenetwerk is niet verantwoordelijk voor de inhoud van blogs en persberichten van deelnemers. Dit ligt, net zoals de rechten, bij de auteur. Stichting Warmtenetwerk publiceert blogs en persberichten van deelnemers om het debat over de ontwikkeling van warmte te stimuleren en kennisdeling te bevorderen. De blogs en persberichten zijn geen weergave van de standpunten van Stichting Warmtenetwerk. Wilt u in gesprek komen met de auteur? Dit kan Stichting Warmtenetwerk bemiddelen (mits de auteur akkoord gaat). U bent welkom om een contactverzoek in te dienen via het deelnemersprofiel.  

Lees ook onze andere berichten