Toename aandeel hernieuwbare bronnen in warmtenetten

Geplaatst op 25-01-2023 door Stichting Warmtenetwerk

Het aandeel hernieuwbare bronnen in warmtenetten is de afgelopen vijf jaar gestaag toegenomen, constateert RVO in de recentste uitgave van de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving. In 2021 bedroeg het hernieuwbare aandeel al 38,5%.

 

 

Warmtenetten worden gezien als één van de mogelijkheden voor de verduurzaming van de energievoorziening in de gebouwde omgeving. Naast het aandeel van hernieuwbare bronnen in warmtenetten is ook het aantal woningen dat is aangesloten op een warmtenet de afgelopen jaren gestaag gestegen. De verwachting is dat de stijging van het aantal aangesloten woningen voortzet richting 2030. Daarbij gaat de gemiddelde hoeveelheid geleverde warmte per woning juist omlaag in verband met betere isolatiegraden van woningen.

 

 

Steeds duurzamer verwarmen
Door betere isolatie kost het gemiddeld steeds minder energie om gebouwen te verwarmen. Steeds meer huishoudens maken gebruik van warmtenetten en warmtepompen. Zo wordt er steeds duurzamer verwarmd. Een ontwikkeling die wij als Stichting Warmtenetwerk enorm toejuichen!

 

Over de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2022
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert al meer dan 10 jaar een monitor over verduurzaming van de gebouwde omgeving. Tot vorig jaar heette die nog de monitor energiebesparing gebouwde omgeving. Met de monitor 2022 krijgen beleidsmakers, eigenaren en beheerders van gebouwen een overzicht van de laatste ontwikkelingen in onder andere:

  • energieprijzen
  • aantal energiezuinige woningen
  • besparingsresultaten
  • uitstoot van CO2
  • circulair gebruik
  • meningen van bewoners over verduurzaming

Download hier de volledige Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2022 van RVO.

 

Lees ook deze eerder gepubliceerde artikelen:

Lokale warmtebronnen dragen bij aan onafhankelijkheid én klimaatdoelen – Stichting Warmtenetwerk

Column Ernst Japikse: Samen verder vooruitdenken – Stichting Warmtenetwerk

70% Nederlanders heeft geen moeite met warmtenetaansluiting – Stichting Warmtenetwerk

Lees ook onze andere berichten